Foto: TT

Slut på ångestdämpande medicin

Uppdaterad
Publicerad

Det är slut på den storsäljande medicinen Stesolid 10 milligram. Enligt en brukare som hört av sig till SVT innebär stoppet stora obehag för honom och andra som är beroende av medicinen.

Stesolid innehåller den verksamma substansen diazepam och säljs i olika styrkor. Medicinen är ångestdämpande och lugnande och används bland annat av personer med olika typer av psykisk ohälsa.

Nu går den starkare varianten, den som innehåller 10 milligram av det verksamma ämnet, inte att få tag på.

– Det är allvarligt. På apoteken säger de att de inte kan göra något, de får inte skriva ut andra mediciner med samma innehåll utan att jag har ett nytt läkarintyg, säger en person som hört av sig till SVT Nyheter Väst.

LÄS MER: Mest antidepressiva äts i Västra Götaland

Enligt personen innebär situationen en risk för människor som är i akut behov av sin medicin.

– Det är ju inte så att man snabbt får en ny läkartid, det kan ta lång tid, säger han.

”Finns andra alternativ”

Johanna Thorell, kommunikationsansvarig på läkemedelsbolaget Actavis AB, som tillverkar Stesolid, bekräftar att medicinen är slut.

– Det är produktionsrelaterade problem som gör att Stesolid tabletter 10 milligram inte har funnits tillgängliga på marknaden sedan början av juli, säger hon.

LÄS MER: Läkemedelsverket: ”För enskilda patienter kan det bli stora problem”

Enligt Johanna Thorell finns dock medicinen i andra versioner, 5 och 2 milligram.

– Vi ser att försäljningen av 5 milligram ökar, man kan alltså ta två av dem istället, säger hon.

Problemet är dock att om en person har fått just tiomilligramstabletter utskrivna kan inte apotekspersonalen på eget bevåg lämna ut andra doser.

– Apotekspersonalen kan ringa läkaren och be om ett uppdaterat recept. Men vi förstår om det inte alltid görs och vi beklagar det inträffade, säger Johanna Thorell.

Enligt Johanna Thorell väntas medicinen åter finnas tillgänglig i slutet av september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.