Tutus UF blev årets kreativa UF-företag. Företaget består av Elias Näsström, Emmie Kjellström, Ingrid Lundgren, Nikola Markovic och Tobias Frendberg. Foto: Ung Företagsamhet

Storslam för elever från Västsverige i SM i Ung Företagsamhet

Uppdaterad
Publicerad

Polhemsgymnasiet i Göteborg tog hem två förstapriser i årets SM i Ung Företagsamhet som hölls i Stockholm. De vann både klassen årets produktutveckling och årets kreativa företag. Det senare heter Tutus UF och består av fem elever.
– Vi får 5000 kronor till företaget och istället för ett diplom fick vi en stor tavla med Musse Pigg på som vi tycker var väldigt fin, säger Elias Näsström, ansvarig för design på Tutus uf.

Kim UF från entreprenörsprogrammet på Sven Eriksonsgymnasiet i Borås vann i kategorin Hållbart företagande.

SM-finalen i Ung Företagsamhet hölls i Stockholm under måndag och tisdag. Drygt 800 gymnasielever och 250 UF-företag tävlade i olika klasser. Två UF-företag från Borås och Sven Eriksonsgymnasiet vann första pris. Kim UF vann i kategorin Hållbart företagande och Se Mig UF vann i kategorin Sveriges bästa affärsplan.

Framgångar för Göteborg

Från Göteborgsområdet var det elva företag som hade kvalificerat sig till finalen. Två företag, båda från Polhemsgymnasiet, vann första pris. Antitheft UF vann första pris för årets produktutveckling och Tutus UF vann pris som årets kreativa företag.  

– Det är första gången som årets kreativa pris delas ut och bakom det står Disney. De ska bli spännande att se om de kan hjälpa oss att utveckla vår produkt, säger Elias Näsström.

Bilbarnstol blev bussbarnstol

Tutus UF består av fem elever, två tjejer och tre killar. De har tagit fram en bussbarnstol, anpassad för långfärdsbussar. Idén kom via en kompis.

– Det var en tjejkompis som har ett ettårigt barn. När hon skulle åka tåg ersattes tågresan med buss. Då fick hon åka med barnet i knät eftersom bussbolaget inte kunde erbjuda någon extra säkerhet för barnet, säger Elias Näsström.

Elias säger att man har utgått från gällande regler och föreskrifter när de har utvecklat sin bussbarnstol. De går nu vidare med att hitta en investerare för att ta fram en prototyp som går att krocktesta.

Mötesplatser för nyanlända

Ett annat företag som gick till final men inte vann var New Buddies UF. Företaget består av sex ungdomar som kom till Sverige för tre år sedan. De kommer från Somalia, Syrien och Afghanistan. Nu studerar de handel och administration på Angeredsgymnasiet. Affärsidén är att skapa mötesplatser för nyanlända ungdomar där de  ska de lära sig koder och komma in i samhället. Det hela finansieras av företag som sponsrar löner och arrangemang.

– New Buddies sticker ut eftersom de är så äkta. Det finns inget annat företag här i finalen som bara består av invandrarungdomar, säger Torbjörn Stensson, förstelärare i entreprenörskap på Angeredsgymnasiet.

Spännande tävling

New Buddies tävlade mot cirka 25 andra företag i klassen bästa tjänsteföretag.

– Det är spännande, säger Bahar Arman, administratör i New Buddies

Trots hård konkurrens från de andra UF-företagen menar Torbjörn Stensson att New Buddies affärsidé ligger rätt i tiden.

– De säljer en tjänst som handlar om att hjälpa till med integrationen av unga människor för att de snabbare ska komma i arbete. Näringslivet ser en affärsmöjlighet i det här. De köper tjänsten eftersom det har kommit en ny lag som kräver att stora företag ska bidra till samhället, säger Torbjörn Stensson.

Prins Daniel i New Buddies mässmonter. Från vänster Bahar Arman, Mohamed Abdullahi och Maida Ali.

Kungligt besök

I samband med finalen i Stockholm har New Buddies stått i en monter och fått en hel del oväntade gäster. 

– Det var en överraskning när prins Daniel dök upp. Vi trodde att han skulle gå till de andra montrarna. Han sa att han tyckte om vår affärsplan, säger Bahar Arman, administratör i New Buddies.

Första priset till Årets tjänst gick till SportsFam UF från Procivitas Privata Gymnasium i Helsingborg.

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 utbildas gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla kreativitet, företagsamhet och entreprenörskap.

SM i Ung Företagsamhet hölls i Stockholm måndag 8/5 och tisdag 9/5. Under tisdagskvällen korades vinnarna i 14 olika tävlingskategorier. 

Källa: Ung Företagsamhet i Sverige

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer