Det finns ojämlikheter när det kommer till tandhälsa hos unga i Västra Götaland. Foto: Martina Holmberg / TT

Små barns uppväxtvillkor avgörande för tandhälsa

Publicerad

Under vilka socioekonomiska villkor barn har växt upp i har stor betydelse för deras tandhälsa. Ojämlikheterna i tandhälsa är som tydligast hos barn mellan tre och sex år, det visar ny forskning vid Sahlgrenska akademin.

Sverige har länge haft en avgiftsfri barn- och ungdomstandvård, ändå finns det ojämlikheter när det kommer till tandhälsa i Västra Götaland. En ny avhandling vid Sahlgrenska akademin visar att förskolebarn i socioekonomiskt svaga familjer har drygt fyra gånger högre risk för kariesskador jämfört med jämnåriga med bättre levnadsvillkor.

– Vi ser den största effekten när vi tittar på dem yngsta barnen. Man ser skillnad även på äldre barn, men det är tidlöst och störst risk hos 3- till 6-åriga barn, säger Ann-Catrin André Kramer, doktor i odontologi, som ligger bakom avhandlingen.

Studerat 300 000

Sverige har ur ett internationellt perspektiv en god tandhälsa, men den nya forskningen kan visa att det förekommer stora variationer inom tandhälsan. Barn i familjer med svaga socioekonomiska resurser löper helt enkelt större risk för hål i tänderna. Ann-Catrin André Kramer har i sin forskning studerat insamlad statistik om 300 000 individer i åldrarna 3 till 19 år i Västra Götaland.

– Samhället har många saker att ta hand om, men karies är en stor kostnad att behandla. Det enskilda lidandet ska inte heller föringas, säger hon.

Vad behöver göras för att komma till bukt med det här?

– Vi måste gå vidare och titta på det här, utvärdera. Hur ska vi kunna hjälpa barnen som har största risk för hål i tänderna? Vi måste se hur vi kan stötta familjer och barn på allra bästa sätt, säger Ann-Catrin André Kramer och fortsätter:

– Vi har haft fri barn- och ungdomstandvård länge, men det är inte svaret på allt. Det behöver kanske omarbetas från hur det ser ut i dag, vi behöver kanske arbeta på ett annat sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.