Foto: SVT

Smällare kastades mot Jimmie Åkessons bil

Uppdaterad
Publicerad

En person kastade en smällare mot Jimmie Åkessons bil när SD-ledaren var på väg från Mariestad på torsdagen. Polisen har i nuläget inte någon gripen eller misstänkt för brottet som rubriceras som försök till misshandel.

I samband med ett väljarmöte i Mariestad på torsdagen kastades någon typ av smällare mot partiledarens bil när han just satt sig i den tillsammans med sina livvakter.

– I samband med att Jimmie Åkesson ska lämna Mariestad så kastade någon en banger mot hans bil eller bakom bilen. Anmälan har upprättats – en för försök till misshandel och en för våld mot tjänsteman. Det finns ingen gripen eller misstänkt men det pågår en utredning, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson i region Väst.

Ingen ska ha kommit till skada vid händelsen.

SD: Viktigt att alla tänker efter hur de beter sig

SD:s presschef Henrik Gustafsson säger att han ser på händelsen delvis som ett konkret resultat av en polarisering som skett i den politiska debatten sedan förra valet. 

-Det är därför helt centralt att alla tänker efter hur de uttrycker sig och hur de beter sig för det finns enstaka galningar som kan komma att tro på det som sägs och sprids och det kan resultera i allvarliga händelser, till exempel det som skedde tidigare idag som tack och lov slutade på ett okej sätt.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar uppgifterna i ett mejl till TT: ”Varje attack mot våra folkvalda politiker är en attack på vår gemensamma demokrati. Händelsen gör mig oerhört bestört och jag vill uttrycka min empati för Jimmie Åkesson och hans familj i denna stund”, skriver han.

Jimmie Åkesson var på väljarmöte i Mariestad när smällare kastades mot hans bil. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.