Arkivbild Foto: Florian Gaertner TT

SMHI utfärdar klass 1-varning för kraftig åska

Uppdaterad
Publicerad

SMHI utfärdade en klass 1-varning för kraftig åska i flera delar av Västra Götaland under söndagen. Vid 18-tiden togs varningen bort. Detta har också inneburit en förhöjd risk för skogsbrand och skyfall under dagen.

– Det är ett lite större område med regn och åskskurar som håller på att dra in norra Halland och in mot Bohuskusten. I delar av det här området så åskar det redan, sa Helen Tronstad, SVT:s meterolog, vid lunch-tid.

Det kan bli mycket kraftigt regn som i sin tur kan orsaka översvämning. Det som skiljer detta åskväder från ett vanligt sommaråskväder är att detta är mer omfattande.

– Man brukar inte varna för enskilda åskväder utan det som det handlar om här är att är ett lite större område.

Kan växla snabbt

Vid åskväder kan vädret växla snabbt och för den som ger sig ut kan det vara bra att ha med en extra uppsättning kläder.

– Det är bra att tänka på att det kan se fint ut när man ger sig ut men komma ganska snabbt, så det kan ju vara bra att vara förberedd på, säger Helen Tronstad.

När åskan väl är igång ska man inte vara högsta punkten, till exempel befinna sig ensam på en fotbollsplan eller ta skydd under ett högt träd.

Det hårda vädret har också gjort att det kunnat förekomma störningar i el- och telefontrafiken, enligt SMHI.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer