Nils Holmqvist, SVT:s meteorolog Foto: TT/SVT

SMHI varnar: Stormvindar och höga flöden i Väst

Uppdaterad
Publicerad

Nedfallna träd och fortsatta översvämningar – det är att vänta i spåret av det rådande ovädret som nu härjar på Västkusten. SMHI har utfärdat en klass 2-varning, och SVT:s meteorolog Nils Holmqvist tycker att man ska vara försiktig.

– Man ska vara lite på sin vakt, säger han.

Det har nog inte undgått någon som bor på Västkusten att det blåser kraftigt och regnar under torsdagen.

– Man varnar för den här vinden och man varnar för stormbyar. Det gäller framför allt Västkusten och Skåne, så det kanske inte är lika blåsigt i norra Bohuslän, säger Nils Holmqvist, SVT:s meteorolog.

Nils Holmqvist berättar vidare att det kommer att fortsätta blåsa under kvällen för att sedan avta sakta under morgondagen.

– Vi siktar på lördag. Då kommer det att bli trevligt och fint innan nästa eländiga väder kommer in nästa vecka, säger han.

Är det någon fara att röra sig ute?

– Man bör ta det på allvar när det är klass 2, för träd kan falla, takpannor kan trilla ner och det är inte ovanligt att byggställningar faller ner. Har man otur kan man skada sig.

Samtidigt råder det en klass 1-varning för höga flöden i Säveån. Det är även risk för strömavbrott under ovädret.

– Det är en liten storm som passerar. Busväder, säger Nils Holmqvist.

Under torsdagen har räddningstjänsten ryckt ut på flera nedfallna träd över vägar.

– Vi har haft en handfull sådana fall, säger Joakim Hallin, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg, vid 15.30-tiden.

Rapporter om strömavbrott och mindre översvämningar har också kommit in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.