Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trots två doser vaccin har flera boende nu konstaterats smittade med covid-19. Foto: SVT Visa alla (3)
Visa alla (3)

Smitta på äldreboende i Göteborg – trots att boende vaccinerats två gånger

Uppdaterad
Publicerad

Tio personer har konstaterats smittade på äldreboendet Gerdas Gård i Göteborg – trots att de boende fått två doser vaccin mot covid-19.

– Det är egentligen inget konstigt, säger Babbs Edberg, direktör för Äldre-, vård- och omsorgsförvaltningen i Göteborgs stad.

Smittskyddet i Västra Götaland säger till SVT Nyheter att de nu utreder hur smittspridningen kunde ta fart.

”Både boende och personal har blivit smittade. De boende har erbjudits vaccination och flera av dem vaccinerades med dos två några dagar innan smittspårningen inleddes,” skriver de i en kommentar.

”Egentligen inget konstigt”

De boende fick sina doser av vaccinet den 27 december och 19 januari.

”Generellt kan man säga att vaccinet kan förväntas nå full effekt tidigast 7 dagar efter den andra dosen. Vaccinet har visats ha effekt på allvarlig sjukdom. Hur effektivt vaccinet är mot asymtomatisk infektion och smittspridning är ännu inte tillräckligt kartlagt”, skriver Peter Ulleryd, ställföreträdande smittskyddsläkare, i ett mejl.

– Som med alla vaccinationer så tar det ett tag innan alla bildat antikroppar och har ett skydd mot den sjukdom som vaccinet skall skydda mot. Så i sig är det egentligen inget konstigt, säger Babbs Edberg, direktör för Äldre-, vård- och omsorgsförvaltningen i Göteborgs stad, till SVT.

Misstanken är att smittan kommit in på boendet genom personalen. Babbs Edberg meddelar att de flesta har lindriga symtom. En person uppges må sämre.

”Skyddar mot sjukdom”

Att de som vaccinerats kan få smittan är inte konstigt, enligt Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys. Studier som har gjorts på vaccinerade apor visar att de kan bli infekterade, men under en kortare tid. De är också mindre smittsamma.

– Det här är inte alls oroande, utan helt förväntat. Man kan bli infekterad av viruset trots vaccin, men inte sjuk i covid-19. Det är viktigt att skilja på det.

Matti Sällberg konstaterar också att smittan har skett i nära anslutning till den andra dosen vaccin, vilket gör att den kanske inte har fått full effekt.

– Det viktiga här är att man inte ska bli allvarligt sjuk. Om vaccinet har gjort det som det ska blir man skyddad inom 7-14 dagar efter andra dosen och här tror jag inte att det har gått sju dagar efter andra dosen.

– Här är det nog första dosens skydd vi får räkna med, men de bör vara skyddade mot allvarlig sjukdom.

Jan Albert, professor i smittskydd, är enig:

– Det är förmodligen vanligt att man kan bli smittad trots vaccin även om det inte undersöks så ofta. Vaccin ges ju för att skydda mot sjukdom och så länge man inte blir sjuk testar man inte, säger han.

”Är mycket mindre smittsam”

Kan man smitta andra trots vaccin?

– Teoretistk sett ja, men baserat på experimenten med apor är risken att man som vaccinerad ändå blir infekterad och sprider smittan vidare är väldigt liten. Är man vaccinerad utsöndrar man säkerligen tusen gånger mindre virus, vilket gör att man är mycket mindre smittsam, säger Matti Sällberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad innehåller ett vaccin? Foto: SVT/TT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tre frågor om: Coronasmitta trots vaccin Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer