– Det räcker inte att 9 av 10 sköter sig väl när man reser, säger biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall. Foto: TT/VGR

Smittskyddet om distansundervisningen: ”Beslut som måste fattas snabbt”

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen fattade smittskyddet i Västra Götaland ett snabbt beslut. Den nya rekommendationen är att nu ska även högstadiet ha distansundervisning.

– Det här är en extra åtgärd. Det finns en oro när många reser och nya stammar förekommer att dessa ska börja spridas här, säger Leif Dotevall som är biträdande smittskyddsläkare.

Västra Götaland har i de regionala rekommendationer avrått från icke nödvändiga resorna. Trots det har sportlovslediga ungdomar valt att åka iväg.

– Det handlar inte bara om skidresor utan vi har också fått uppgifter om att ett träningsläger kopplat till idrott ska ha ägt rum. Vi är medvetna om att de allra flesta som varit iväg och rest har skött sig väl, men det är som alltid, det räcker inte att 9 av 10 sköter sig väl, säger Leif Dotevall.

”Avgörande information”

Han menar att helgens beslut har skett efter flera nya uppgifter.

– Man måste fatta snabba beslut ibland och så var det nu. Annars hade vi riskerat att komma för sent.

Vad säger du om den kritik att beslutet kommit sent?

– Vi stänger inga skolor utan detta är en rekommendation. Jag förstår att man kan uppleva det så. Samtidigt hade vi ingen möjlighet att veta att den brasilianska virusmutationen skulle upptäckas i en region i Sverige nu. Vi har förberett en hel del, men flera avgörande saker fick vi information om gjorde att vi fattade detta beslut under helgen.

Är det inte bättre att förbjuda resor än att behöva stänga skolor?

– Det är alltid avvägningar vad som är bäst, nu rekommenderar vi denna form av distansundervisning.

Resor innebär smittrisk

Rekommendationen gäller alltså fjärrundervisning veckan efter sportlovet, alltså vecka 8 för de som just haft sportlov, eller vecka 9 för de som har sportlov nu. Eftersom vecka 8 startar idag så är det snabba ryck för högstadieskolorna.

– Jag tror inte att det är främmande för någon att vi är mitt i en pandemi, där man ska undvika trängsel, undvika resor så långt som möjligt, Det kan inte vara helt okänt att man utsätter sig för en smittrisk när man reser. Det uttryckte vi också väldigt tydligt förra veckan, säger Leif Dotevall som är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer