Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det kan ta mellan 4 och 28 dagar innan de första symptomen på TBE visar sig, enligt Eva Lindgren, smittskyddsläkare. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren: Därför fortsätter TBE öka

Publicerad

Mildare väder har fört med sig fler fästingar över stora delar av landet. Nu varnar regionen för ökad smitta av fästingburen TBE.

Det gäller att vara uppmärksam på fästingbett – det är inte alltid smittan ger symptom.

Sedan 2022 har Smittskydd Västra Götaland rekommenderat alla över tre år att vaccinerar sig mot TBE. I år går man ut med ytterligare varningar – eftersom att TBE fortsätter att öka.

TBE är en virussjukdom som sprids via fästingar. I de flesta fall ger sjukdomen lindriga symtom som huvudvärk och feber, men i vissa fall kan det leda till allvarlig hjärnhinneinflammation.

– Eftersom det inte finns någon behandling för själva viruset så är det viktigt att skydda sig mot fästingbett, säger Eva Lindgren, smittskyddsläkare I Västra Götalandsregionen.

Förra året diagnostiserades 121 personer med TBE i Västra Götalandsregionen. En ökning på drygt 51 procent jämfört med året dessförinnan – och den högsta sedan mätningarna startade 2010.

Långvariga symtom

Majoriteten av dem som drabbats av allvarlig TBE blir helt återställda. Men upp emot 40 procent får antingen långdragna eller bestående besvär.

Enligt Eva Lindgren kan det ta mellan 4 och 28 dagar efter ett fästingbett innan de första symptomen på smittan visar sig.

– Då kan man få mildare symptom som huvudvärk eller feber. Om symptomen sedan kommer tillbaka ska man söka vård, säger hon.

Symtom på TBE

Huvudvärk

Muskelvärk

Trötthet

Feber

Allvarliga symptom:

Kräkningar

Ljus och ljuskänslighet

Förvirring

Koncentrationssvårigheter

Förlamning

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.