Hör smittskyddsläkare Thomas Wahlberg om de lokala coronarestriktionerna som införs i Västra Götaland. Foto: SVT/TT

Sju fall av muterade virusvarianten i Västra Götaland

Publicerad

I Västra Götaland finns just nu sju fall av den den muterade virusvarianten från Storbritannien, som av Folkhälsomyndigheten misstänks vara mer smittsam.

Samtidigt ser smittskyddsläkaren Tomas Wahlberg visst ljus i mörkret när det gäller smittspridningen.

– Mycket talar för att vi är på väg mot en platå, säger han.

Två personer inom hemtjänsten i Uddevalla har bekräftats smittade av det muterade covid-viruset från Storbritannien, rapporterar P4 Väst. Enligt smittskyddsläkare ska smittan kommit via en resenär från Storbritannien.

I Sverige har totalt 55 fall upptäckts enligt Folkhälsomyndigheten. Fallen rapporteras från flera olika regioner och 16 fall saknar resekoppling. Sju av de upptäckta fallen finns i Västra Götaland.

– Vi har mycket utyte med England så det är inte konstigt att det sprider sig. Men man blir inte mer sjuk, säger Thomas Wahlberg.

Dämpad smittspridning

Under tisdagen kom siffror som visade på att smittspridningen kan har nått en platå. Under vecka 2 konstaterades 6 033 nya fall av covid-19 i Västra Götaland. En minskning med elva procent jämfört med vecka 1 och andra veckan i rad som antalet fall minskar.

– Smittspridningstakten har dämpats något, vi hittar färre fall de senaste två veckorna och det är en nedgång av inneliggande patienter, säger Tomas Wahlberg.

”Oerhört skört”

Han menar samtidigt att läget snabbt kan förändras.

– Det är oerhört skört och kan ta ny fart igen. Att det går ner nu är ett bevis för att vi har skött oss och minskat antalet kontakter. Men det är en risk nu när vi börjat jobba igen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör smittskyddsläkare Thomas Wahlberg om de lokala coronarestriktionerna som införs i Västra Götaland. Foto: SVT/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer