Hör kammaråklagare Karin Mattsson berätta om snabbspåret i klippet ovan. Foto: TT/SVT

Göteborg testade snabbspår vid mängdbrott – dramatisk effekt

Uppdaterad
Publicerad

I Storgöteborg tog det tidigare cirka 22 veckor från det att ett enklare brott skedde tills det kom en dom. En försöksverksamhet med snabbspår har fått ner den tiden till under sex veckor.

– Det finns många fördelar med detta, säger kammaråklagare Karin Mattsson.

Försöksverksamheten med ett snabbspår i rättskedjan för så kallade mängdbrott har pågått sedan årsskiftet. Sedan tidigare har det prövats i Stockholm.

– Hittills i år rör det sig om drygt tusen mål som avgjorts i Göteborgs tingsrätt, säger kammaråklagare Karin Andersson, som arbetar med projektet på åklagarkammaren.

Samarbete

Förutsättningen för snabbspåret är ett samarbete mellan polis, åklagare, domstol, Rättsmedicinalverket och kriminalvården.

Metoden kan användas för brott som ger högst tre års fängelse och där den misstänkte är över 18 och anträffas på brottsplatsen. Redan där gör polisen i princip klart utredningen.

Snabb respons

– ”Snabbare lagföring” innebär en snabb respons från samhället när ett brott begås. Det kan också vara skönt för den misstänkte att slippa leva i ovisshet en längre tid, säger Karin Andersson.

Sammantaget har resultaten blivit mycket goda. Vid nästa årsskifte planeras en utökning till både Skaraborg och Älvsborg. Planen är att inom ett par år permanenta försöksverksamheten.

I klippet ovan kan du höra henne berätta om det nya snabbspåret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.