Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör VGR. Foto: SVT

Snabbtester drar igång i regionen inom några veckor

Uppdaterad
Publicerad

Om bara några veckor kommer man kunna få sitt provsvar för covid-19 inom 15 minuter, det meddelade Västra Götalandsregionen på torsdagseftermiddagen. Nya upphandlade maskiner ska placeras ut på vårdcentraler så att proverna kan analyseras på plats.

Proven kommer att tas på samma sätt som de så kallade PCR-testen som används idag. Skillnaden blir att provet inte behöver skickas på analys till ett externt labb, utan kan analyseras direkt på plats.

– Vi har beställt 250 apparater som kan köra ett prov var tolfte minut. Så det kommer kunna avlasta rejält, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Coronapandemin

Mindre effektiva än PCR-test

Det har varit fokus på PCR-test i regionen då de visat sig vara de mest träffsäkra i att identifiera covid-19-infektion. Men nu ökar behovet på snabba provsvar på flera håll i regionen.

– Det har på senare tid kommit säkrare och säkrare snabbtester som vi själva validerat. Och nu finns ett behov av snabbare svar, exempelvis personal som behöver gå till jobbet och vill utesluta covid-19-infektion, säger Ann Söderström.

De nya maskinerna som ska analysera testerna väntas levereras och börja användas under kommande veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet