99-årige Gunnar Jacobson från Göteborg kanske är Sveriges äldsta personliga tränare. Han brukar nämligen träna med en 39 år yngre gymkollega Lennart Larsson. Foto: SVT

Snart 100 år – Gunnar Jacobson 27 chins på gymmet

Uppdaterad
Publicerad

99-årige Gunnar Jacobson från Göteborg kanske är Sveriges äldsta personliga tränare. Han brukar nämligen träna med en 39 år yngre gymkollega Lennart Larsson.

Han har tränat på allvar sedan han var i 15-årsåldern. Det är bland annat styrketräning och dans som gett honom en stark kropp. Än i dag dansar han gärna bugg och foxtrot.

– Jag är intresserad av att röra på mig. Målsättningen är att hålla kroppen i form!, säger Gunnar Jacobson, som GT var först att berätta om.

99-åringen brukar träna tre gånger i veckan hos Göteborgs Atletklubb vid Slottsskogsvallen. Han brukar köra samma program där han tränar hela kroppen, där ingår bland annat att göra minst 27 så kallade chins på raken, alltså att från hängande häva sig upp bara med hjälp av armarna.

Lär varandra nya tricks

För drygt ett år sedan träffade han sin nya träningskompis Lennart Larsson, 60 år. På den tiden har de lärt känna varandra väl, och det är ofta Lennart som får lära sig nya tricks.

– Han är helt enorm, urstark och ett fenomen. Han är kändisen här på gymmet. Han gav mig ett tips första gången jag träffade honom. Då sa han de berömda orden; du ska aldrig sluta träna. Och det går jag efter också nu, jag tänker fortsätta träna så länge jag kan, säger Lennart.

Imponerande övning

Det finns en övning som Gunnar gör mer imponerande än de andra, menar Lennart.

– Det är chins. Han knäcker vem som helst där tycker jag. Första gången jag såg det applåderade jag bara. Han är otroligt stark där, säger han.

Även om Gunnar går mot tresiffrigt och snart väntar gratulationsbrev från kungen, kommer han att fortsätta träna.

– I alla fall till jag är 100, säger han.

Kan det bli längre än så?

– Det kan det bli, det vet man aldrig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.