Från 1 januari får du ta cykeln med på tåget. Foto: TT

Ta med cykeln på Västtrafiks tåg och bussar

Uppdaterad
Publicerad

Från och med årsskiftet ska man kostnadsfritt kunna ta med cykeln på alla Västtrafiks tåg, det beslutade kollektivtrafiknämnden i dag.

I mån av plats och med giltigt färdbevis ska resenärerna kunna ta med sig cykeln på Västtrafiks tåg och bussar.

– Du får ju redan ta med cykeln i dag, men det är krångligt att lösa biljett, säger Ulrika Frick (MP), nämndens ordförande.

Med beslutet hoppas nämnden att kollektivtrafiken i stort kommer gynnas och att det ska underlätta för de personer som har behov att ta sig runt med cykel i regionen.

Gäller inte spårvagnar

Men spårvagnarna i Göteborg berörs inte av det nya beslutet.

– De är väldigt fulla som det är i dag och där måste vi få plats med barnvagnar och rullstolar, säger Ulrika Frick (MP). I Göteborg finns även ett kompletterande hyrcykelsystem. Våra region- och pendeltåg har i dag kapacitet nog för att fler resenärer skulle kunna ta med sig cykeln.

Från årsskiftet ska det alltså vara gratis att ta med cykeln på Västtrafiks tåg och bussar, om de får plats.

– Det här är även något som kommer underlätta cykelturism och gynna landsbygden säger Daniel Andersson (L), nämndens vice ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.