Snart kan du både åka berg-och-dalbana och vaccinera dig på Liseberg. Foto: TT

Då kan du vaccinera dig på Liseberg

Publicerad

Från och med Halloween-helgen kan den som vill kombinera sitt besök på Liseberg med en vaccinspruta. Det här är en del av regionens sätt att nå ut till unga nu när det är deras tur att vaccinera sig mot covid-19.

Spöken, sockervadd, spinrock och sprutor?

Ja, i alla fall från och med lördag. Då kan du nämligen börja vaccinera dig i samband med Lisebergsbesöket.

– Det är en plats där man kan hitta många unga människor samtidigt, där man kan prata med dem, och där de kan vaccinera sig om de har möjlighet, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare på Västra Götalandsregionen.

Unga är fortfarande den grupp i regionen där vaccinationsgraden är låg, då vaccinationerna börjat med de äldsta åldergrupperna och gått nedåt.

Men nu vill regionen att fler unga ska kavla upp ärmarna. Drop-in vaccination kommer vara tillgängligt på Liseberg varje helg till och med den 7:e november och vaccinationsguider från Göteborgs stad kommer vara på plats för att prata med besökarna.

Vaccinering av 12-15 åringar

Från och med den 11:e oktober kommer även vaccinationer av barn 12-15 år ta fart på skolor i regionen, i samverkan med vårdcentraler.

– Vi ser att det är via elevhälsan som det är störst chans att få en jämlik vård, säger Kristine Rygge.

Utgångspunkten är att det kommer krävas båda vårdnadshavares samtycke för att ett barn ska få vaccinera sig, men regionen utesluter inte att det kan komma att göras mognadsbedömningar av äldre barn som vill vaccinera sig utan föräldrars samtycke.

Hur ska man som förälder tänka kring vaccination av barn mot covid-19? Hör vaccinsamordnaren Kristine Rygges svar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.