I eftermiddag kommer vinden tillta och ett snöfall kommer in över västkusten, berättar SVT:s meteorolog Per Stenborg. Foto: SVT.

Snö och kraftig vind drar in över västkusten

Uppdaterad
Publicerad

Det blåser redan hårda vindar på västkusten och i eftermiddag kommer snön. Men det blir inte långvarigt.

– Det börjar som snö som kommer slå över till rent regn, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Ett snöoväder är på väg in från nordväst, först slår det till i norra Bohuslän.

– Det kommer ökade sidvindar och snöfall i norra Bohuslän under tidig eftermiddag, därefter kommer det rakt västerifrån och kommer in utmed hela länet senare på eftermiddagen och tidig kväll, säger Per Stenborg.

Snöfallet kommer röra sig långsamt österut och kommer hålla i sig en stor del av natten. Man räknar med att det kommer fem till drygt tio centimeter snö.

Klass 1-varning

Snön tillsammans med vinden kan ställa till det och SMHI har utfärdat klass 1-varning för besvärligt väder på grund av nederbörd.

– Det är inte så stora mängder snö, men kombinationen med snö tillsammans med en hård vind kan göra det problematiskt på vägarna, dels blir det halt, dels innebär det dålig sikt, säger Stenborg.

Från snö till rent regn

Under sen eftermiddag och tidig kväll håller sig temperaturen runt någon minusgrad. På natten ökar det till noll grader och snön kommer övergå  till blötsnö.

Redan i morgon så väntas snön vara helt borta i stora delar av länet.

– Det börjar som snö som kommer slå över till rent regn i morgon, säger Stenborg.

I vissa delar av länet kan snön ligga kvar, främst i norra delarna av Bohuslän. På tisdagen ökar temperaturen och håller sig mellan noll till tre grader och vinden kommer avta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.