Tisdagens kraftiga snöfall ställer till det ordentligt i trafiken. Bland annat här på länsväg 160 vid Vindöbron på Orust där även de som ska hjälpa till tycks ha problem. Foto: Mikael Berglund / Nyheter STO

”Snökanonen” har drabbat Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Än en gång har Vänern förvandlats till en dramatisk snökanon. Bland annat har flertalet lastbilar fastnat på länsväg 172 vid Kuröd i Uddevalla på grund av mycket halt väglag. Dessutom ställer blåsten till det.

Snöbyarna har bildats sydväst om Vänern och så länge den nordostliga vinden blåser på så kommer snön fortsätta slå hårt mot framför allt Bohuslän och södra Dalsland.

– Det är väldigt kraftiga snöbyar som har förstärkts under natten. Det blir så här mycket lokalt när det är öppet vatten på Vänern och det samlas på mycket fukt. Det är en tydlig snökanon mellan Munkedal och Vänersborg och ned mot Stenungsund, berättade SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret på tisdagsmorgonen.

Flera trafikolyckor

Flera trafikolyckor har ägt rum under tisdagsmorgonen bland annat på riksväg 44 vid Väne-Ryr, vid Uddevallabron och på E45 vid cirkulationsplats Mellerud södra.

På tisdagsförmiddagen kolliderade även två bilar på väg 160 i riktning mot Stora Höga utanför Stenungsund. På samma väg vid Henån på Orust ska ytterligare en olycka ägt rum med flera fordon i södergående riktning. Där ska det enligt larmet till SOS vara mycket halt.

Enligt frilansfotograf Mikael Berglund har det kommit 40 centimeter nysnö runt Stenungsund under natten.

Polisen har inga uppgifter om några allvarliga skador som en följd av olyckorna.

Lastbilar har fastnat

En annan av våra frilansfotografer, Robert Betzehag, rapporterar att flertalet lastbilar fastnat på länsväg 172 vid Kuröd i Uddevalla på grund av mycket halt väglag. Där ska det enligt hans uppgifter råda kaos i trafiken vid 10.15-tiden på tisdagsförmiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.