Foto: SVT

Snusstrid avgörs i högsta instans – 100 miljoner kronor på spel

Publicerad

Den segdragna tvisten mellan Boråsbaserade snusföretaget Prillan Concept och Tullverket blir ett ärende för Högsta förvaltningsdomstolen.

– Jag tycker att det är det enda rätta sättet, säger Peder Ölander som är VD på Prillan Concept.

Det pågår en snustvist i domstol mellan Tullverket och snusföretaget Prillan Concept i Borås.

Striden handlar om 100 miljoner kronor i skatteskulder och kan få stora konsekvenser för den svenska snusmarknaden.

Striden gäller om snusprodukten råtobak ska klassas som rökbar eller inte, med stora skattemässiga följder för företaget – och i förlängningen för hela snusmarknaden.

Råtobak eller röktobak?

Prillan Concept i Borås har importerat tobak i mer än tio år och sålt ”gör ditt eget snus-satser” till grossister och konsumenter.

Under hela den tiden klassificerades den tobak som importerades som råtobak och därmed behövde inte företaget betala punktskatt vid importen.

Frågan avgjordes i september 2017 i första instans; förvaltningsrätten, som friade bolaget från att betala 100 miljoner kronor i tobaksskatt.

Men ärendet överklagades och Tullverket fick rätt i kammarrätten. Där föll domen att företaget sysslar med röktobak och därför ska betala skatten.

Nu ska Högsta förvaltningsdomstolen säga sitt – de har beviljat prövningstillstånd i målet.

Den samlade skatteskulden är uppe i över 100 miljoner kronor – vilket skulle leda till konkurs för företaget om beslutet står sig menar Peder Ölander som är VD.

– Det går ju inte att betala så mycket pengar, vi har aldrig tjänat så mycket, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.