Foto: Kombispel/press och TT

Socialdemokratiskt lotteri kan varnas för fusk

Publicerad

Socialdemokraterna har fuskat med sin försäljning av deras mångmiljonlotterier, avslöjar Göteborgs-Posten.
– Jag tycker det är sorgligt att ett stort parti finansierar sig på det här skumma sättet, säger en man från Göteborg som själv hört av sig till lotteriinspektionen, till tidningen.

Göteborgs-Posten avslöjade på fredagen att Socialdemokraterna hotas med en varning från Lotteriinspektionen efter att ha fuskat med lotteriförsäljning.

Det handlar om lotterierna, Kombilotteriet, Drömreselotteriet och Motorlotteriet.

Fusket ska enligt GP bestå av att annonser för lotterierna inte visat att överskott från försäljningen går till Socialdemokratiska Arbetarpartiet och Socialdemokratiska ungdomsförbundet – något som strider mot villkoren.

Efter artikeln i GP har Kombilotteriet meddelat att man tar händelserna på stort allvar.

– Vi är självkritiska. Vi har gjort det här utan problem i 35 års tid så det är klart vi tar detta på stort allvar, säger Anders Johansson, lotteriföreståndare i Kombilotteriet, SVT.

Enligt GP ska flera personer ha hört av sig till Lotteriinspektionen efter att ha fått utskicken på posten.

– Jag har inget emot Socialdemokraterna. Men jag tycker det är sorgligt att ett stort parti finansierar sig på det här skumma sättet, det är inte schysst, säger en man från Göteborg som hört av sig till Lotteriinspektionen.

”Har vidtagit åtgärder”

I fjol gav lotterierna ett överskott på 61 miljoner kronor. Nu hotas de politiska organisationerna av en varning – men Herman Lindholm, handläggare hos Lotteriinspektionen, säger till GP att det är ”Väldigt ovanligt” med varningar.

Lotteriinspektionen väntas fatta ett beslut i ärendet inom den närmsta veckan. Enligt Anders Johansson har man bett om ett möte med Lotteriinspektionen för att tydliggöra vad som krävs av lotteriet.

– Vi har redan vidtagit åtgärder. Vi har gjort om vårt försäljningsmaterial och delar av det som varit på väg ut har stoppats och gjorts om så att vi lever upp till tillståndet fullt ut, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer