Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) reagerar starkt på siffrorna som SVT tagit fram. Hon vill se insatser tidigt för att kunna upptäcka barm och ungas psykiska ohälsa. Foto: Per Nilsson/SVT

Socialtjänstministern om de ökade självmordsförsöken på SiS: ”Måste bli bättre på att upptäcka tidigt”

Publicerad

Både nuvarande och tidigare regering har höjt budgeten för SiS. Samtidigt får ökningen av antalet självmordsförsök bland unga tjejer på SiS-hem ansvarig minister att reagera starkt.

– Det här är en fruktansvärd utveckling som måste vändas, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Se socialtjänstministerns reaktion på ökningen av antalet självmordsförsök bland unga tjejer i klippet ovan.

Jenny Herbert blev bara 17 år. Hon tog livet av sig trots att hon var tvångsomhändertagen för att skyddas mot sitt eget destruktiva beteende.

Tidiga insatser är nyckeln

Camilla Waltersson Grönvall (M) säger att man måste sätta in resurser tidigt för att upptäcka barn och ungas psykisk ohälsa tidigt.

– Jag tänker att skolan och elevhälsan har en väldigt viktig roll i det men också BUP. Köerna dit är ett stort problem, säger Camilla Waltersson Grönvall (M) till SVT.

SiS får mer pengar och höjda krav

I budgetpropositionen för 2022 beslutade riksdagen att öka SiS anslag för att höja kompetensen, bygga ut kvalitén och rättssäkerheten i verksamheten.

– Kraven på SiS är höjda – det är ett pågående förändringsarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.