Teresa Linnarsson samlade in 1900 namnunderskrifter mot förslaget att lägga ner psykiatriska mottagningen i Lerum. Foto: SVT

Teresas strid för vuxenpsykiatrin i Lerum – fick ihop 1 900 namnunderskrifter

Uppdaterad
Publicerad

Flera sjukhus i Västra Götalandsregionen vill stänga ner lokala vuxenpsykiatriska öppenvårdsmottagningar och istället flytta samtliga patienter till större mottagningar på annan ort. Förslagen har fått hård kritik, inte minst i Lerum där 1 900 personer skrivit under en protestlista.  

– Den lokala mottagningen behövs, för någon med psykisk ohälsa är närhet extra viktigt, säger initiativtagaren Teresa Linnarsson. 

I klippet ser du när Teresa Linnarsson lämnar över protestlistan till Staffan Setterberg (KD), ordförande för Södra Älvsborgs sjukhus styrelse. 

Förslaget om att stänga den vuxenpsykiatriska öppenvårdsmottagningen i Lerum kommer från psykiatriledningen på Södra Älvsborgs sjukhus. Bakgrunden till förslaget är ett sparkrav inom psykiatrin på elva miljoner kronor och svårigheter att rekrytera personal. Genom att stänga mottagningen räknar sjukhuset med att kunna spara 8,6 miljoner kronor.

400 vittnesmål

Socionomstudenten Teresa Linnarsson är engagerad i frågor om psykisk ohälsa. När hon fick reda på förslaget om att stänga den lokala öppenvårdsmottagningen i Lerum startade hon en protestlista som i februari lämnades in till styrelsen för SÄS.

Då innehöll den 1 900 namnunderskrifter och närmare 400 vittnesmål från berörda personer:

”Utan psykiatrin i Lerum hade jag inte levt idag. Går hos dem regelbundet och de behövs verkligen i Lerum!” och ”Det här beskedet krossade mig”, är två exempel.

– Jag börjar gråta när jag läser flera av dem, säger Teresa Linnarsson.  

Verksamhetschefen: “En trend inom psykiatrin” 

Om mottagningen i Lerum stänger innebär det att de närmare 700 patienterna få åka till mottagningen i Alingsås, nästan tre mil bort. 

Bengt-Arne Andersson är verksamhetschef för psykiatrin på Södra Älvsborgs sjukhus som ligger bakom förslaget att stänga mottagningen i Lerum. Han säger till SVT Nyheter Väst att det är en trend inom psykiatrin i regionen att vilja koncentrera sina resurser och menar att det här är en positiv utveckling.  

– De mindre mottagningarna får allt svårare att själva kunna leverera den kompetens som befolkningen har rätt att kräva, säger han.

Förstår oron

Vidare säger Bengt-Arne Andersson att han förstår den oro som många patienter känner inför att mottagningen stängs.

– Vi får vara omsorgsfulla i övergången och försöker göra så att alla får behålla sin kontakt, säger han.

Liknande förslag som nu presenterats för mottagningen i Lerum föreslås även för mottagningar i Lilla Edet, Öckerö. Även mottagningen i Åmål föreslås att göras om till en mindre filial. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.