Hör gruppchefen Mattias Johansson berätta om hur trygghetsarbetet gått till från polisens sida i klippet ovan. Foto: SVT

Efter ökad polisnärvaro: Våldsbrotten minskar i Södra Ryd

Uppdaterad
Publicerad

Stenkastning, raketer mot polisbilar och en öppen droghandel. Det är några av de problem som polisen haft i stadsdelen Södra Ryd i Skövde under de senaste åren. Men situationen i stadsdelen har enligt polisen förbättrats efter att man prioriterat högre närvaro i stadsdelen.

– I dag upplever vi att det är lugnare, säger Mattias Johansson, tillförordnad gruppchef på polisen i Skövde.

Södra Ryd är en stadsdel i Skövde med runt 6 700 invånare. Stadsdelen har under ett par år haft problem med olika typer av brottslighet, något som polisen nu menar har ändrats.

Siffror från polisen visar bland annat att våldsbrott i offentlig miljö i stadsdelen har halverats mellan år 2015 och 2019. För fyra år sedan anmäldes 14 våldsbrott, hittills i år har sju anmälningar gjorts. 

– För ett par år sedan hade vi en del problem i Södra Ryd, bland annat med stenkastning och skadegörelse. Vi började med en ökad närvaro och i dag upplever vi att det är lugnare, även om det finns enstaka händelser där det fortfarande förekommer skadegörelse och stenkastning, säger Mattias Johansson.

Narkotikabrotten ökar

Utvecklingen till trots så är inte stadsdelen problemfri. För mindre än ett år sedan sedan brann det i ett lägenhetshus i stadsdelen och ett hundratal personer fick fly sina hem.

I hovrättsdomen framgår att orsaken till branden ska ha varit en bakomliggande knarkkonflikt och en person dömdes till sex års fängelse för narkotikabrott och grov mordbrand.

Dessutom har de anmälda narkotikabrotten ökat mellan 2015 och 2019. Men det har polisen en förklaring till.

– Ju mer vi jobbar med narkotikabrott, desto fler brott blir anmälda och därför går statistiken upp, säger Mattias Johansson.

Men förekommer det fortfarande öppen droghandel vid centrum?

– Inte när vi är på plats.

Satsning i stadsdelen

Polisen har under de senaste åren stärkt sin närvaro i stadsdelen genom att vara mer synliga på plats. Även kommunen, fastighetsbolagen och Svenska kyrkan har bidragit med till exempel olika aktiviteter för ungdomar.

– Dels för att personer som inte bor där ska få en bättre och mer nyanserad bild av stadsdelen men även för att göra stadsdelen fräschare och tryggare för invånarna, säger Karin Holm Hagman, områdesutvecklare i Skövde kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.