Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se Solveig Klug berätta om dödsolyckan i Vårgårda under söndagen – hon var näste hoppare på tur efter den man som hoppade före och föll från cirka 50 meters höjd. Foto: SVT

Fallskärmshoppare avled efter dödskrasch i Vårgårda – Solveig var nästa hoppare

Uppdaterad
Publicerad

Solveig Klug var minuter från sitt 850:e fallskärmshopp i Vårgårda under söndagen. Men mitt under de sista förberedelserna gick något väldigt snett för den man i 35-årsåldern som genomförde sitt hopp – precis före Solveig. Mannen föll från cirka 50 meters höjd, kraschade och dog.

– Det är så overkligt att det har hänt, säger Solveig.

Flera tragiska olyckor bland fallskärmshoppare har inträffat de senaste åren i Sverige. På tre år har 17 fallskärmshoppare i omkommit under utövning av sporten.

– Sett till antalet hopp är det trots allt relativt få olyckor. Men man är ju medveten om vad som kan hända och förbereder sig väldigt noggrant för att försöka eliminera riskerna, säger Solveig Klug som bor i Sexdrega utanför Svenljunga.

Blev fast direkt

Fallskärmsklubben Cirrus Göteborg var på plats i Vårgårda på flygplatsen under söndagen. Det var den första hopphelgen efter vinteruppehållet. Vad som orsakade fallskärmsolyckan är fortfarande oklart. Mannen i 35-årsåldern var en rutinerad instruktör och hoppet såg till början ut att gå bra.

När han gick in för landning hände något med skärmen som fick mannen att falla 50 meter snabbt nedåt. Olyckan utreds både av polisen och Svenska Fallskärmsförbundet.

Trots den tragiska dödsolyckan är Solveig Klug säker på sin sak – hon kommer att hoppa fallskärm igen. Första gången Solveig hoppade var 2014, hon fick då ett fallskärmshopp i födelsedagspresent och sedan dess har hon varit fast.

– Det är en stor frihetskänsla. Både märkligt och fantastiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.