Biskopsgården följer Kista och satsar på unga – bjuder in till både basket och läsning. Foto: Privat

Sommarlovssatsning i Biskopsgården

Uppdaterad
Publicerad

Under hela sommarlovet kommer barn, ungdomar och vuxna i Biskopsgården ha möjlighet att träffas, spela basket och läsa böcker i naturområdet Svarte Mosse. Tanken är att skapa en trygg mötesplats och att erbjuda boende i området olika aktiviteter under sommarlovet.

– Jag hoppas att detta kan bli en plats där barn, unga och föräldrar kan umgås genom olika aktiviteter, säger Anna Lindeborg, trygghetssamordnare på Västra Hisingens stadsdelsförvaltning. 

Inspirera till läsning

Satsningen heter Bonnier hoops och består av en streetbasketplan där basket och kultur delar planhalvor. Västra Hisingens Basket kommer också att lägga hela sin sommarverksamhet vid Svarte Mosse. Tanken är att på ett roligt och inspirerande sätt försöka främja både läsning och skrivandet hos de som inte har svenska som modersmål. 

– Att uppmuntra till läsning går hand i hand med Göteborgs stads satsning på att försöka minska på skillnaderna i livsvillkoren mellan olika delar av staden, säger Anna Lindeborg. 

Ökad trygghet

Det är första gången konceptet genomförs i Göteborg. Tidigare har satsningen arrangerats i Kista i Stockholm vilket resulterat i både ökad trygghet och mindre brottslighet i området. Den upplevda tryggheten i Biskopsgården har gått ner under de senaste åren, liksom i andra områden i Göteborg som klassats som särkilt utsatta. 

– Folk är rädda för att gå ut på kvällarna, men om en plats bemannas av folk i olika åldrar ökar tryggheten i området. Vi har också anställt personal som ska arbeta uppsökande i området för att berätta för ungdomarna att den här mötesplatsen nu finns, säger Anna Lindeborg.

Sommarsatsningen är ett pilotprojekt och faller det väl ut kan det komma att bli ett återkommande event. 

–  Vi hoppas att många kommer dit och att det kommer att bidra till en känsla av gemenskap och att invånarna känner att vi satsar på unga. Blir det här bra hoppas vi att satsningen kommer att bli av även nästa år, säger trygghetssamordnaren Anna Lindeborg. 

  • Satsningen är ett pilotprojekt och pågår mellan 20 juni och 18 augusti. 
  • Förutom basket och läsning kommer det att erbjudas hipohop-och dansworkshops och artister som kommer att uppträda.
  • Västra Hisingens stadsdelsförvaltning bidrar med feriearbetare som bemannar aktiviteterna.
  • Bonnier hoops startades 2015 av Bonnierförlagen. 
  • Satsningen är ett samarbete mellan Västra Hisingen basket, stadsdelsförvaltningen, polisen, BRIS, Bonnierförlagen med flera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Göteborg

Mer i ämnet