Bedragarna ber oftast om en utlandstransaktion – och ofta är det bråttom. Foto: Polisen/TT

Sommartid – då varnar polisen för vd-bedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Bedragarna slår till när direktörerna lägger ut bilder från sandstrandssemestern på Facebook. Efter en snabb mejlkonversation kan företaget vara länsat på hundratusentals kronor.

– Det finns bolag som varit nära konkurs på grund av det här, säger Magnus Lindegren, chef vid polisens bedrägerirotel i Göteborg.

Snart är det semestertid – då varnar polisen för vd-bedrägerier som blivit allt vanligare. Det handlar om bedragare som utger sig för att vara ett företags vd för att sedan mejla instruktioner om en pengaöverföring, ofta är det bråttom, och inte sällan handlar det om en utlandstransaktion.

– Det kan handla om ett företagsköp eller något annat. Och mejlet kommer ofta till en ekonomichef eller någon annan inom bolaget som har möjlighet att göra en överföring, berättar Magnus Lindegren, chef vid polisens bedrägerirotel i Göteborg.

Enligt polisen handlar det om bedragare som gör sin research. Genom att gå in på bolagets hemsida och samla in uppgifter kring ledningsgruppen lägger de ett pussel – ofta tack vare sociala medier.

– Där ser de kanske att vd:n är på semester och är svår att nå. Och så skriver man i mejlet att det är konfidentiellt och bråttom att genomföra affären, säger Magnus Lindegren.

”Riktigt stora pengar”

Eftersom det handlar om företag är det ofta stora pengar inblandade. Ibland rör det sig om hundratusentals kronor och det finns exempel på bolag som varit nära konkurs efter att ha blivit drabbade. Dessutom tror polisen att det finns ett stort mörkertal när det gäller drabbade bolag.

Polisen beskriver bedragarna som skickliga – när de skickar mejlen gör de det genom så kallad ”spoofing” det vill säga att mejlet får en falsk avsändaradress.

– Sedan följer ofta en mejlkonversation som slutar med att man ber någon göra en överföring. De vet precis vilka summor det kan handla om eftersom de läst på om bolaget och deras storlek. Det kan bli riktigt stora pengar som trillar ut, säger Magnus Lindegren.

Polisens tips – så skyddar du dig:

Se över ditt företags information på sin hemsida. Om man presenterar ledningsgruppen – måste telefonnummer och mejladress vara offentligt? Skaffa hellre en växelkontakt.

Se över dina postningar i sociala medier. Göm dig inte men fundera kring risk och konsekvens.

Säkra betalningsrutinerna. Ett mejl kanske inte ska räcka när det är mycket pengar inblandat.

Larma polisen så fort som möjligt. När pengarna väl är skickade ökar chansen att få fast bedragarna ju snabbare utredningen kan börja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.