Foto: SVT

Sömnapné ökar risken för trafikolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Bilförare som har sömnapné löper tre gånger så stor risk att vara inblandade i trafikolyckor. Det visar ny forskning från Sahlgrenska akademin.

Meir Igvi är busschaufför och innan han fick behandling mot sina sömnbesvär hade han flera knep för att hålla sig vaken när han körde buss.

– Jag drack ingefära och sov en liten stund både på ändhållplatsen och när jag började på första stationen sov jag också lite grann, säger han.

Risken för olyckor är större

Sömnapné är vanligt, minst fyra procent av alla män och två procent av alla kvinnor beräknas vara drabbade. Ny forskning från Sahlgrenska akademin i Göteborg visar att bilförare med sömnapné, som innebär många andningstopp under sömnen, löper tre gånger så stor risk att vara inblandade i trafikolyckor. Forskarna har samkört 1700 patienters personuppgifter med polisrapporter från trafikolyckor.

– Att tredubbla sin trafikolycksrisk är någonting som är anmärkningsvärt. Styrkan i våra data är att den är så säker när man har ett polisregister som man kör emot, säger Ludger Grote som är överläkare och docent vid sömnmedicinsk avdelning på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Näsmask hjälper

Studien visar också att olycksrisken minskar effektivt om patienterna får behandling och sover med en särskild näsmask som vidgar andningsvägarna.

– Vid den omedelbara patientkontakten upplever vi väldigt snabbt om den blir bättre och det är trevligt, men här ser vi också i ett större perspektiv att behandlingen har stora effekter för samhället, säger Ludger Grote.

För Meir Igvi har sömnmasken inneburit stora förändringar.

– Jag är pigg när jag vaknar efter en natt, mitt liv har en helt annan kvalitet, säger han.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.