Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu vill man ju bara komma hem till Sverige med sitt barn”, säger Sophie Lööf. Foto: Privat

Paret hämtade sin nyfödda son mitt under kriget – nu fast i Polen på obestämd tid

Uppdaterad
Publicerad

Efter lång väntan och osäkerhet föddes Patrik och Sophie Lööfs son, Charlie, mitt under ett brinnande krig, av en surrogatmamma i staden Lviv i Ukraina. Ett arrangemang som inte är tillåtet i Sverige men en vanlig företeelse i Ukraina.

När Charlie bara var några timmar gammal påbörjades resan från kriget mot Sverige, men familjen från Otterbäcken i Skaraborg har nu fastnat i Polen i väntan på svenskt pass till Charlie.

Vägen från Lviv till Polen var inte enkel, enligt Sophie kunde svenska ambassaden inte bistå med hjälp i vare sig passansökan eller fysisk hjälp över gränsen. Till slut fick paret hjälp över till Polen av en amerikansk organisation.

Nu är de sedan någon vecka tillbaka fast i Polen, i väntan på att DNA från pappa Patrik ska analyseras för att fastställa faderskapet. En procedur som måste genomgås enligt svensk lagstiftning, för att kunna få samordningsnummer inför en passansökan.  

– Nu vill man ju bara komma hem till Sverige med sitt barn, man vill gå till BVC och bli kontrollerad och få rätta vaccinationer och man vill inte vara fast i Polen för att vänta på diverse myndigheter som inte gör någon som helst anpassning till krigstillstånd, säger Sophie Lööf.

Barn som har fötts av surrogatmödrar i Ukraina är statslösa till dess att faderskapet har fastställts och att barnen kan få sina svenska pass.

”Svensk lagstiftning inte anpassad för surrogatarrangemang”

Svenska ambassaden i Kiev har avböjt en intervju men pressansvarig på Utrikesdepartementet (UD) skriver i ett mejl till SVT:  

“Vi är medvetna om att det förekommer att svenskar anlitar surrogatmödrar utomlands. Personer som överväger att genomföra surrogatarrangemang i utlandet bör vara medvetna om att flera problem kan uppstå i fråga om till exempel pass och resa till Sverige. Det handlar i grunden om att vår svenska lagstiftning inte är anpassad till surrogatarrangemang, eftersom det inte är tillåtet enligt den svenska hälso- och sjukvårdslagstiftningen”  

På kritiken kring att de inte gör anpassningar i krigssituationer svarar de att dem inte kan under några omständigheter ge avkall på de krav som svensk lagstiftning ställer för fastställande av faderskap, anskaffande av samordningsnummer och utfärdande av pass.

Efter lång väntan och osäkerhet föddes Patrik och Sophie Lööfs son, Charlie, mitt under ett brinnande krig, av en surrogatmamma i staden Lviv i Ukraina. Ett omdiskuterat arrangemang som inte är tillåtet i Sverige men en vanlig företeelse i Ukraina. Foto: Privat

Fakta: Vad är surrogatmödraskap?

Surrogatarrangemang är inte tillåtet inom den svenska sjukvården – varken kommersiellt eller altruistiskt, däremot är det inte förbjudet att man åker utomlands och anlitar en surrogatmamma i länder där det är tillåtet.

Vid altruistiskt surrogatmoderskap är en kvinna surrogatmoder utan betalning.  

Är man svensk medborgare är surrogatarrangemang bara möjligt för heterosexuella par, manliga gaypar och ensamstående män. Det beror på att det i Sverige alltid är den födande modern som räknas som barnets juridiska mor, vilket gör att det krävs en man som kan fastställas som barnets biologiska far. Har mannen en partner, kvinna eller man, kan denna sedan göra en närståendeadoption av barnet, efter att den födande kvinnan har avsagt sig föräldraskapet.

Det finns två olika former av surrogatmödraskap, partiellt och fullständigt. 

Partiellt innebär att surrogatmamman också donerar sitt ägg, vilket gör att hon har en biologisk koppling till barnet hon bär. Detta är ytterst ovanligt idag. 

Fullständigt surrogatmödraskap innebär att surrogatmamman inte har någon egen genetisk koppling till barnet hon bär, ägget kommer från den tilltänkta föräldern eller från en äggdonator. 

Eftersom surrogatmödraskap är oreglerat i Sverige saknas lagstiftning för surrogatärenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.