Under många år har avfallsanläggningen Heljestorp vid Trestad center utanför Vänersborg dragits med luktproblem som stört både boende och affärsverksamhet i området.
Men sedan i september har läget förvärras och länsstyrelsen har fått in 17 anmälningar om luktstörningar från privatpersoner.
– Under hela 2015 har vi 37 diarieförda anmälningar om luktstörningar, 17 av dem har kommit i september. Det kan man inte tolka som att det är 37 gånger som det har störts utan det är 37 gånger som folk tagit sig tid och hört av sig. Vissa av anmälningarna innehåller tillexempel luktdagböcker, säger Gudrun Magnusson, länsmiljöingenjör vid Länsstyrelsen i Västra Götalands län.
Felhanterat avfall
Orsaken till de förvärrade problemen tros enligt Länsstyrelsen vara att anläggningen som drivs av Ragn-Sells i början av månaden tog emot 60 ton flytande farligt avfall som man inte hanterat på rätt sätt.
– Vi tycker att de agerat uppenbart oaktsamt och de har hanterat det fel på flera sätt i flera steg. Det här har bidragit, ursäkta uttrycket, som lök på laxen. Det har gått från stora till mycket stora luktproblem, säger Gudrun Magnusson.
Åtalsanmälan har nu skickats till miljöåklagare som utreder om åtal ska väckas.
”Inte brutit mot tillstånd”
Avfallet ska ha bestått av tvättvatten från en tillverkare av kemiska produkter. När det stod klart att man inte kunde rena det på vanligt sätt valde man att ”stabilisera” det. Det vill säga att blanda ut det med fast material och lägga på deponi.
Avdelningschefen för Heljestorp, Tommy Ohlsson, anser inte att deras agerande varit felaktigt.
– Vi har tillstånd att både ta emot och att stabilisera farligt avfall. Sen har ju då länsstyrelsen en annan åsikt i det här fallet, säger Tommy Ohlsson.
Vad tänker du om de extra luktstörningar som det här skapade?
– Det är ju extremt olyckligt. Skulle man välja en gång till skulle vi naturligtvis inte ha tagit emot det här avfallet.
Riskerar böter
Under sommaren har det dessutom inte varit tillräcklig syresättning av lakvattendammarna vid anläggningen, något som gett ökad lukt. Om företaget inte åtgärdar detta kommer man att få betala ett vite på 100 000 kronor för varje två veckors period tills det att problemet är löst.
– Det är fullt motiverat, det har varit och är luktproblem. Det är ett fullt rimligt krav som länsstyrelsen ställer på oss, säger Tommy Ohlsson.
Där har man redan påbörjat ett arbete för att få bukt med problemen.
”Nått en gräns”
Luktproblemen har varit en långdragen fråga kring avfallsanläggningen. Ragn-Sells har gjort utredningar där man identifierat de största källorna, men nu börjar man från länsstyrelsens sida tappa tålamodet.
– Lukten var tillräckligt illa innan september. Snart räcker det inte med utredningar, det är den faktiska verkstaden som räknas. Vi ser oss tvungna att agera nu, det har nått en gräns, säger Gudrun Magnusson.
Så vad händer om det inte blir bättre?
– Det absolut sista vi kan göra är att gå in och begära återkallelse av tillståndet från Mark- och miljödomstolen. Under alla de år som jag jobbat med den här sortens frågor har jag inte varit i närheten av något sådant. Men nu måste de visa att de kan driva den här anläggningen utan luktstörningar, annars finns inget alternativ kvar.
Anser ni att ni agerade på rätt sätt när ni la det farliga avfallet på deponin?
– Vi har tillstånd att både ta emot och att stabilisera farligt avfall. Sen har ju då länsstyrelsen en annan åsikt i det här fallet
De menar att det var en bristande hantering, håller du med om det?
– Det har ju fått konsekvenser att vi har tagit in det här avfallet genom lukt i våra lakvattenmagasin, så så tillvida kan man säga att det varit bristande men vi anser ju inte att vi har agerat emot vårat tillstånd, säger Tommy Ohlsson avdelningschef på Heljestorp.
Fakta: Lukten har utretts
Förra året presenterade Ragn-Sells en luktutredning. Där hade man kommit fram till att de främsta källorna till störande lukt var:
Hanteringen av oljekompost.
Utsläpp av deponigas.
Utsläpp av ventilationsluft från biogasanläggning.
Lukt från lakvattendammarna på grund av dålig syresättning.
I november 2014 tog man tillsammans med Länsstyrelsen fram ett åtgärdsprogram som man nu arbetar efter.