Foto: SVT

Sören har byggt en älg som går att bo i

Uppdaterad
Publicerad

Vem skulle komma på tanken att bygga en älg som man kan bo i? Ja, om man heter Sören Niklasson och tidigare har byggt och inrett en flugsvamp så är tanken inte helt orimlig. Själv skyller han dock i från sig och menar att idén kom från annat håll.

Som flerfaldig världsmästare i motorsågskonst har Sören Niklasson tidigare uppmärksammats av Sveriges Television.

Senast var i mars 2015 när han var i färd med att bygga en svamp som man kan bo i utanför Lyrestad i Västergötland. En plats där han tidigare även byggt ett antal stubbar som även dem går att bo i.

Fick idén i svampen

Sören har helt enkelt på senare år hittat en ny nisch, vid sidan av att motorsåga fram statyer ur timmer. Nämligen att med motorsågens hjälp, plus lite betong, återskapa naturliga objekt och sedan inreda dem som bostäder för den som är intresserad och villig att investera en slant.

Uppslaget till sitt senaste projekt hävdar Sören Niklasson att han fick vid vårt senaste möte – i svampen...

– Jo, för förra gången så pratade vi ju om vad man skulle kunna tänkas göra nästa gång, och då dök ju den här idén upp, att bygga en älg som man kan bo i.

Så du menar att det är jag som är upphovet till det här nya bygget?

– Ja, jag tycker nog det.

Älgpark utanför Falköping

På Wrågårdens älgpark utanför Falköping har Sören nu förverkligat idén om en älg som man kan bo i. Boytan är på cirka 15 kvadratmeter, antalet sängplatser är fem. Allt får naturligtvis inte plats i en älg – även om den är ovanligt stor.

Sören har därför monterat ihop älgtjuren med en konstgjord sten. Invändigt blir det ett öppet rum med tre sängplatser i golvplanet.

– En utmaning var att fundera på hur en älg ser ut inuti. Han får ju inte se blodig och köttig ut utan han måste se mysig ut, det måste bli lite myspys…

Ljudlig guidning

En trappa leder upp till dubbelsängen som är inuti själva älgkroppen. Därifrån är det möjligt att hasa sig upp genom älgens hals till dess huvud, en slags tandförsedd inbuktning som slutar i två pyttesmå fönster – det är älgens ögon. Jag kryper in samtidigt som Sören ger en ljudlig guidning nere från golvet...

– Ser du tänderna?, skriker han.

– Ja, jag ser tänderna, svarar jag.

– Notera att älgen bara har tänder nere i käken, klövdjur har nämligen inga framtänder i överkäken utan bara i underkäken.

”Nästa projekt blir inte en älg”

Precis som i fallet med svampen utanför Lyrestad är tanken med älgboendet att turister ska kunna hyra in sig och sova över.

På frågan om Sören just nu är inne i en älgfas i sitt konstnärskap konstaterar han att så är det nog, men att det kan komma att ändras igen inom kort.

Under sommaren är han nämligen kallad till möten hos en ny potentiell uppdragsgivare. Möten som han beskriver som intressanta.

– Det handlar om Halle- och Hunneberg, jag kan inte säga så mycket om det annat än att det låter intressant.

Men det måste ju finnas idéer, de har väl en älgprofil där också?

– Ja, men någon älg blir det nog inte den här gången.

Kungen brukar ju komma till Halle- och Hunneberg mellan varven, det kanske kan bli något kring det?

– Ja, men då måste jag nog fråga kungen först.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.