• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Flor Khalili om hur hon och kollegorna reagerade när beskedet om nedläggningen kom. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Sorg och förtvivlan – Sempers vällingfabrik i Götene hotas av nedläggning: ”Overkligt”

Uppdaterad
Publicerad

Vällingfabriken i Götene sysselsätter 190 medarbetare och har funnits på orten i 85 år. Nu hotas den av nedläggning – på grund av minskad barnafödsel i Kina.

– Alla tycker det är overkligt, säger Flor Khalili som jobbar på fabriken.

Fabriken i Götene tillverkar välling, modersmjölksersättning och glutenfria mixar – bland annat till Semper.

Enligt ägaren till Semper, schweiziska Hero group, är orsaken till nedläggningsplanerna bland annat en lägre konsumtion av modersmjölksersättning kopplat till ett lägre antal barnafödslar och en minskad efterfrågan från Kina.

Förhandlingar med facket har inletts och i nuläget går det inte att säga när ett slutgiltigt beslut kommer att fattas, enligt bolaget.

– Många är ledsna och upprörda. Det här är inte vad man förväntat sig, säger Anna Widell, ordförande för den lokala fackklubben och som arbetat på fabriken i över 20 år.

Ledning dubblade bonus

Enligt P4 Skaraborg framgår det i årsredovisningen för år 2022 att Sempers styrelse och vd gett sig själva en fördubblad bonus på två miljoner kronor jämfört med föregående år. Så här kommenterar vd:n Jim Frandsen frågan om det var rätt beslut.

– Det är en bra fråga. Men jag vill hellre fokusera just på den hjälp och stöd vi kan ge till våra medarbetare, säger han till radiokanalen.

Beslut får hård kritik

Planerna får hård kritik från facket Livsmedelsarbetareförbundet.

”Jag kan inte dra någon annan slutsats än att det kostar alldeles för lite att lägga ner en lönsam verksamhet i Sverige. Det borde kosta mycket, mycket mer”, säger Eva Guovelin, förbundsordförande för Livs, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.