”Det är en otrolig sorg och ilska över att man förändrar något som fungerar så bra”, säger Åse Zachrisson, sjuksköterska ASIH. Foto: SVT

Personal sågar omorganisation av vård till dödssjuka: ”Otrolig sorg och ilska”

Uppdaterad
Publicerad

Risken är stor att många kommer att byta jobb när den palliativa vården i Göteborg omorganiseras. Det tror sjuksköterskan Åse Zachrisson, som är en av 60 sjuksköterskor som föreslås flyttas över till den nya vårdmodellen.

– Det är en otrolig sorg och ilska över att man förändrar något som fungerar så bra, säger hon.

Den nya modellen för palliativ vård i Göteborg, som även kommer att inkludera Partille, Mölndal, Härryda och Öckerö, kommer att införas under 2022.

Då kommer patienterna att få sin huvudsakliga vård av hemsjukvården vilket innebär en sänkt ambitionsnivå med huvudsaklig kontakt med läkare, endast på dagtid.

Med sämre lön och sämre kvalitet på vården befarar Åse Zachrisson att många kommer att sluta, vilket även innebär en kompetensflykt för Avancerad Sjukvård i Hemmet (ASIH).

– Mina kollegor vill inte jobba i en annan form, säger hon.

Försämring av palliativa vården under 2022

– Den höga vårdnivå som patienter som tillhör ASIH har fått kommer vi inte att kunna möta under 2022, säger Maria Taranger, områdeschef SU.

Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen räknar med att ett grundförslag för den nya vårdmodellen ska presenteras den 1 december. Vilket i praktiken innebär att den kan komma igång någon gång under 2022. Man medger att rekryteringen kan ta tid och att frågan är komplex.

Hur känns det att försämra vården?

– Grunden är att vi inte haft tillgång alls för palliiativ vård i hemmet för kranskommunerna: Partille, Mölndal, Härryda och Öckerö. Nu kommer den nya vårdmodellen innebära en förbättring inom den palliativa vården där, säger Maria Taranger, områdeschef SU.

Kan man inte använda den gamla modellen även för de nya kranskommunerna?

– Vi har varken personella eller ekonomiska resurser för att möta fler med den gamla modellen med dygnetruntvård, säger Babbs Edberg, förvaltningsdirektör Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen på Göteborgs Stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.