Boende i Annedal manifesterar mot tänkta hyreshöjningar. Foto: privat

Sorgetåg i Haga mot hyreshöjningar

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen arrangerades ett sorgetåg av svartklädda personer genom Haga i centrala Göteborg. Manifestationen är en reaktion mot fastighetsvärdens planerade hyreshöjningar i närområdet.

Ett svartklätt sorgetåg tågade genom Haga under onsdagskvällen. Det är boende på Carl Grimbergsgatan i Annedal som har ordnat manifestationen som en reaktion mot hyresvärden Robert Dicksons stiftelses planerade hyreshöjningar i området.

Det som planeras för husen är stambyte, fasadförbättringar och grundförstärkningar. De hyreshöjningar som stiftelsen föreslår hamnar då mellan 40 och 60 procent, och elen ska inte längre ingå. Totalt är det 82 lägenheter som berörs av upprustningen.

– Det är ganska uppenbart att väldigt många inte kan bo kvar när hyran höjs så kraftigt. Stadgarna säger att det är mindre bemedlade som ska kunna bo i husen och jag kan inte se vad som är billigt med en hyra på över 8 000 kronor för en tvåa, säger Berit Jorche, en av initiativtagarna till Nätverket Carl Grimbergsgatan, som står bakom manifestationen.

Lyxrenoveringar enligt boende

Det handlar ett tiotal hyreshus i området Annedal i centrala Göteborg. Husen byggdes av Robert Dicksons stiftelse under åren 1875–1878, och i stiftelsens uppdrag står det att man ska ”uppföra sunda och välförsedda bostäder, som mot billiga villkor skall hyras ut till mindre bemedlade personer”.

– Det här är en stiftelse som har stadgar att hålla sig till men de ger blanka tusan i det. De slänger in lyxgrejer så att bruksvärdet höjs, klinkers i hallen, värmeslingor i badrummet, nya luckor och spisar i köken. Vi som bor här vill bara bo kvar, vi behöver inte allt det där, säger en boende.

Hon vågar inte uppge sitt namn för hon hoppas få en ny, billigare lägenhet i beståndet av stiftelsen. Hon har bott i sin lägenhet i 35 år och säger att förlusten av den sociala gemenskapen bland de boende i husen är nästan lika tungt som att förlora lägenheten.

– Vi är många gamla tanter som träffas på gården, hjälper och stöttar när någon är sjuk, går och handlar åt varandra. Det är helt enastående. Och det kommer smulas sönder, säger hon.

Inte sätta någon på gatan

Mikael Jansson är VD för Robert Dicksons stiftelse. Enligt honom stämmer det inte att man utför lyxrenovering i husen för att kunna höja hyrorna.

– Det är inte vårt syfte, vi är en verksamhetsbedrivande stiftelse. Fastigheterna har ett stort underhållsbehov, vi behöver modernisera vissa saker i samband med det arbetena. När man gör så stora åtgärder renderar det oftast en hyreshöjning, säger han.

Även om hyrorna höjs med uppemot 50 procent ligger de fortfarande under bruksvärdet med jämförbara fastigheter i området uppger Mikael Jansson. Och ingen av de boende ska behöva hamna på gatan.

– Förhoppningsvis kan de flesta bo kvar. De som inte kan bo kvar ska vi försöka hjälpa att få en annan lägenhet i beståndet.

Och de som ni inte kommer kunna hitta lägenheter till?

Vi kommer inte sätta någon på gatan. Vi ska försöka hjälpa dem på bästa sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.