Det har varit flera grova våldsdåd på kort tid i Borås. Nu hoppas spaningsledaren Jan Johansson att politikerna förstår allvaret. Foto: SVT

Spaningsledarens larm: ”Ren tillfällighet att inte någon avlidit”

Uppdaterad
Publicerad

Sju skottlossningar på bara några månader. Det får polisen Borås att slå larm om en eskalerande våldupptrappning och situation de aldrig tidigare upplevt.

– Det är en ren tillfällighet att inte någon avlidit på grund av de här skjutningarna, säger Jan Johansson, spaningsledare.

Spaningsledaren Jan Johansson har arbetat inom poliskåren i Borås i 30 år och han anser att den senaste tiden är unik för staden, då flera grova våldsbrott skett på kort tid i olika stadsdelar.

– Jag ser oroväckande på den här utvecklingen, säger spaningsledaren Jan Johansson.

Polisen misstänker att flera av skottlossningarna hänger ihop med en konflikt mellan två kriminella nätverk, Norrbygrupperingen och Hässlenätverket. Flera oskyldiga har flytt för sina liv när grupperingarna haft uppgörelser på öppen gata, som på Hässleholmen och på Norrby i somras.

Enligt polisen ska en del av konflikten handla om att kontrollera narkotikamarknaden. Den här konflikten har pågått i flera år.

I klippet ovan berättar polisen Jan Johansson om hur han ser på situationen och vad som krävs för att stoppa narkotikakriget i Borås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.