I klippet visar Johan Kanmert, skyddsombud för Kommunal Väst, den gräsmatta vid Östra sjukhuset i Göteborg där kvinnan kollapsade till följd av värmen i förarhytten på spårvagnen. Foto: SVT

Spårvagnsförare kollapsade av värmen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

En spårvagnsförare kollapsade av värme på en gräsmatta utanför Östra sjukhuset i Göteborg i somras. Efter 45 minuter kom trafikledningen dit med personal – men tog henne inte till sjukhus utan till ett vilrum.

I klippet ovan får du höra hela historien, hur spårvagnsföraren gång på gång larmar ledningen och vad som händer sedan.

– Det är allvarligt att någon utsätts för det här på sin arbetsplats. Det är ju ett direkt brott mot hur du ska vara som spårvagnsförare, så det blir ju en fara för dem som åker spårvagn också, säger Johan Kanmert, skyddsombud för Kommunal Väst.

Föraren larmar trafikledningen två gånger inom en halvtimmes tid att hon mår dåligt av värmen. Hon fortsätter därefter att köra i ytterligare elva minuter, till Östra sjukhuset. Där ligger hon i tre kvart, innan trafikledningens personal kör henne till ett vilorum vid centralstationen.

– Som det ser ut just nu så tycker vi att trafikledningen har agerat korrekt, säger Hans Nilsson, vd Göteborgs spårvägar.

Totalt anmäldes 166 fall av för hög temperatur i förarhytten under sommarn. Läs mer om det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.