Se Lova Johansson från Hjo berätta varför hon gillar Special Olympics School Day. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Unga funktionsnedsatta provade på olika vintersporter

Uppdaterad
Publicerad

På Billingen samlades under tisdagen ett hundratal högstadie- och gymnasieelever från skolor i Skaraborg för att prova på olika vintersporter i Special olympics school days.
– Det är jätteroligt! säger Lova Johansson glatt när hon kommer ner på en specialkälke i slalombacken i Skövde.

Syftet med Special olympics school days är att få fler personer med olika funktionsnedsättningar att idrotta. För det är en grupp som annars är överrepresenterad när det gäller social isolering, och sjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlproblem.

Om ungdomarna börjar idrotta är risken för sådana problem mindre, menar Special olympics Sverige som är ett förbund inom Parasportförbundet.

– En sådan här dag betyder mycket, när man får prova det själv och träffa andra, säger Lova Johansson.

Olika sporter

Förutom utförsåkning kunde eleverna testa hockey, bandy, längdskidor, skridskor och curling.

– Just den här möjligheten att pröva på så många sporter oavsett funktionsnedsättning ökar ju förutsättningen att själva börja idrotta, säger Christian Erlandsson, ordförande i Parasportförbundet Västergötland.

  • Svenska parasportförbundet och Sveriges paralympiska kommitté är ett av 71 specialidrottsförbund inom Riksidrottsförbundet (RF) och administrerar idrott för personer med rörelsehinder, synskador och utvecklingsstörning inom 19 idrotter.
  • Förbundet har crika 37 000 medlemmar som är organiserade i cirka 500 föreningar.
  • Parasportförbundet har även rollen som Sveriges paralympiska kommitté med ansvar för den paralympiska idrotten, som även inkluderar idrott organiserad inom ett antal andra SF.
  • Vi leder också arbetet med Special olympics Sweden, som är bredd- och motionsidrott för personer med utvecklingsstörning.

Källa: Svenska parasportförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.