Spice är det som gäller bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Det är framför allt cannabis och Spice som är vanligt bland ungdomar. Västnytt har träffat narkotikaspanaren Niklas Lindrot, som inte vill vara med på bild på grund av sitt jobb.

– Det här är ett beslag vi gjorde vid ett tillslag i går kväll, mot en man i 25-årsåldern som säljer framför allt Spice i Alingsåsområdet, säger Niklas Lindrot och visar drogerna som han lagt ut på bordet framför sig.

Det är droger av vitt skilda sorter. Där finns cannabis, de tyngre benzodiazepinerna och spice, det som kanske är vanligast  bland unga, och som också oroar polisen mest.

Droger i skolan

– Det finns väldigt lite studier på långtidseffekterna av Spice. Han som tog fram det från början, en vetenskapsman som heter John V. Huffman, han har sagt att de som röker Spice spelar rysk roulette med sin hjärna. För man vet inte vad det har för effekt, säger Niklas Lindrot.

Spice är den drog som går längst ner i åldrarna. Det är ett substitut för cannabis, i grunden ett vitt pulver som blandas med växtdelar, som till exempel oregano, och aceton. När ingredienserna är blandade och acetonet bortdunstat är det färdigt att röka. Allt går att beställa med ett par knapptryckningar och föräldrarnas kreditkort på internet. Och det är ofta helt lagligt.

– Tyvärr är det så att lagstiftningen släpar. Vi har inte familjeklassning av preparat där man klassar en hel familj preparat som olaglig, utan man måste klassa varje preparat för sig. Och det man gör är att man helt enkelt ändrar den kemiska sammansättningen, och då är det inte olagligt längre, säger Niklas Lindrot.

Smörgåsbordet av droger som Niklas Lindrot dukat upp vittnar om en langare med en bred kundkrets, och även om ungdomar mest röker spice och cannabis så finns det risker med det stora utbudet.

– Det här är en säljare, han säljer till ungdomar, och då exponeras de för det här också, säger Niklas Lindrot och visar upp en påse med tabletter.

– Han vill tjäna pengar och har inga skrupler för han är missbrukare och behöver ha sina grejer. Behöver han ha in pengar så föreslår han att du ska köpa lite tabletter. Så tar du bensodiazepiner, och det fastnar du i kan jag säga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger i skolan

Mer i ämnet