En grådaskig novembermorgon tågade Niklas Arvidsson (KD) och Marcus Nilsen (L) in till stadshuset i Borås. Mellan sig bar de en plastlåda, tyngd av tusentals namnunderskrifter. Deras krav var att Borås Stad genomför en kommunal folkomröstning om att riva upp beslutet om det planerade bygget av kongresshuset.
För få namn – ändå omröstning
För att ett sådant folkinitiativ ska bli av krävs att minst 10 procent av de röstberättigade väcker frågan. Då det i Borås bor 84 647 röstberättigade personer skulle det krävas 8 465 namnunderskrifter. Men när namnunderskrifterna i plastlådan kontrollerats var resultatet snopet för Arvidsson och Nilsen. Antalet godkända namn uppgick till 8 274. Endast 191 namn saknades. Trots det tas ärendet ändå upp, på de rödgrönas initiativ.
– Även om man inte fått ihop antalet namnunderskrifter som krävs, så gör vi ändå så att vi lyfter frågan till fullmäktige för ett avgörande, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S).
Räcker att majoritet är emot
Men att insamlingen inte var komplett har betydelse. Hade namninsamlingen innehållit tillräckligt många namn hade det krävts att två tredjedelar av fullmäktigeledamöterna röstade emot för att det inte ska bli någon folkomröstning. Nu räcker det med att en majoritet är emot folkomröstningen för att den inte ska hållas.
Efter att namnen inte visat sig räcka har fler namn lämnats in, men de räknas inte enligt kommunens jurist.
– De är de namn som man hade när man ansökte om folkomröstning som räknas. Vi har stämt av det med Sveriges Kommuner och Landsting, säger Lars-Olof Danielsson, stadsjurist i Borås.
Obeslutsamma partier
På onsdag ska politikerna i kommunfullmäktige ta beslut om det ska bli någon folkomröstning eller inte. De rödgröna partierna har alla sagt att de är emot en folkomröstning. Centern är splittrad. Övriga allianspartier har ännu inte bestämt sig. Sverigedemokraterna är för en folkomröstning. I kommunfullmäktige sitter 73 ledamöter, varav 35 är rödgröna.
Så tycker partierna
Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande
För eller emot folkomröstning om kongresshuset?
– För vår del var det viktigt att lyfta frågan i fullmäktige även om man inte fick ihop det antal namn som krävdes för att frågan ska lyftas i fullmäktige för beslut. Sedan är vårt förslag till fullmäktige att säga nej till en folkomröstning.
Varför?
– Vi ser att det måste göras en upprustning av gamla Folkets hus, det är så slitet. Dessutom är det inte handikappanpassat. Upprustningen och ombyggnationen är nödvändig.
Tom Andersson (MP) kommunstyrelsens andre vice ordförande
För eller emot folkomröstning om kongresshuset?
– Vår fullmäktigegrupp har bestämt sig för att rösta nej till folkomröstning.
Varför?
– Det känns som en väldigt konstig fråga att folkomrösta om när vi är mitt upp i att genomföra någonting. En folkomröstning är ju bäst om den genomförs innan ett beslut tas – inte när man håller på att utföra det.
Annette Carlson (M) kommunstyrelsens 1:e vice ordförande
För eller emot folkomröstning om kongresshuset?
– Vi har den diskussionen på tisdag kväll, på vårt gruppmöte.
Varför så sent?
– Det är det formella mötet vi har enligt vår arbetsordning där vi diskuterar och tar beslut. Eftersom förslag till beslut kom så pass sent har vi inte haft något möte innan.
Morgan Hjalmarsson (L) kommunalråd
För eller emot folkomröstning om kongresshuset?
– Inget besked i nuläget.
Varför?
– Det är saker som vi diskuterar internt i partiet. Sedan kommer vi fram till ett ställningstagande och det kommer fram på fullmäktige.
Ida Legnemark (V) gruppledare
För eller emot folkomröstning om kongresshuset?
– Vänsterpartiet har tagit ställning mot folkomröstning.
Varför?
– Det är ju dels på grund av att i det här initiativet så har man inte fått in så många röster som krävs för att vi överhuvudtaget ska behöva lyfta frågan. Sedan tycker vi att det är jättebra att fullmäktige ändå får ta ställning. Men vi ser inte att det är riktigt rimligt att lyfta frågan om folkomröstning nu när vi kommit så långt i processen med kongresshuset. Besluten är ju fattade redan 2013 och 2014. Det blir många skattekronor som redan är investerade i det här projektet som skulle gå till spillo om man skulle ompröva.
Kerstin Hermansson (C) gruppledare
För eller emot folkomröstning om kongresshuset?
– Vi tycker ju lite olika om det här med folkomröstning i Centerpartiet. Det är ingen stor fråga för mig att vi har olika åsikter i det här. Det många gör är att de blandar ihop frågan om folkomröstning med själva frågan om kongresshuset. Men som gruppledare tycker jag inte att vi ska ha folkomröstning eftersom projektet gått så långt och så fick man ju inte ihop antalet underskrifter som krävs för att man ska ha en folkomröstning. Men jag har inget krav på alla ska tycka lika i den här frågan.
Falco Güldenpfennig (KD) gruppledare
För eller emot mot folkomröstning om kongresshuset?
– Jag kan inte svara för hela gruppen eftersom vi inte gått igenom detta ordentligt. Det är så att det kan nog finnas olika uppfattningar i vår grupp, ungefär som i Centerpartiet.
När har ni det?
– På tisdag kväll, i samband med förmötet. Där kommer vi att slutligen diskutera det här.
Hur ser du själv på det?
– Med allt som varit kring detta så vore det förödande och nästan ett slag i ansiktet att säga nej. Det tror jag blir väldigt svårt och därför får vi nog – tyvärr – bita i det sura äpplet och genomföra detta. Är det ett ärende på bordet som utgår från en så viktig sak som en folkomröstning, där det skiljer några hundra röster, då skulle det bli nästan patetiskt om vi inte fullföljer det.
Patric Silfverklinga (SD) gruppledare
För eller emot folkomröstning om kongresshuset?
– Jag är för folkomröstning och det är hela partiet.
Varför?
– Därför att vi anser att folket ska få säga sitt i sådana här viktiga frågor. Det här påverkar Borås stads ekonomi i framtiden. Det är ett projekt som är väldigt stort. Vi menar att det borde ha varit en folkomröstning redan från början.
Kongresshuset
- Arbetet med att bygga om Folkets hus/Kårhuset till ett kongresshus har pågått flera år.
- I början av 2017 sätter själv ombyggnaden igång.
- Planen är 9.000 kvadratmeter med 1.000 platser i den största mötessalen.
- Ett första beslut om att bygga ett kongresscenter i Borås togs i fullmäktige den 24 januari 2013.
- Ett år senare godkände fullmäktige en investering på 210 miljoner kronor för ett kongresshus.
- Enligt det kommunägda bolaget Industribyggnader i Borås så arbetar för närvarande mellan 20 till 25 personer med projekt.
- Bolaget bedömer att kostnaden för att avbryta projektet skulle bli 19 miljoner kronor.
- Skulle projektet avbrytas för att sedan återupptas efter ett ja i en folkomröstning bedömer bolaget att kostnaden för projektet skulle stiga till 265 miljoner kronor.
Källa: Borås Stad