Svenska barn och ungdomar rör sig för lite, enligt nationell studie. Foto: TT

Sportskola ska få barnen att röra på sig

Publicerad

Flera studier visar att unga barn i dag rör på sig för lite. Inför höstterminens skolstart går flera idrottsföreningar i Göteborg ihop och arrangerar fyra dagars gratis sportskola i Kallebäck.

– Vi vill främja den fysiska aktiviteten bland barnen och kanske hittar man även en ny favoritsport, säger Magnus Pettersson som är kommunikatör på Västra götalands idrottsförbund.

För lite fysisk aktivitet

En färsk undersökning från Centrum för idrottsforskning visar på att barn i Sverige i dag rör på sig för lite.

– Majoriteten av barnen nådde inte rekommendationen i årskurs 5, 8 och år 2 i gymnasiet, sa Gisela Nyberg som är forskare på KI till SVT i maj i år.

Golf och taekwondo

Det är idrottsförbundet i distriktet tillsammans med ett tiotal lokala idrottsföreningar som står för satsningen.

Med start på söndag så får barn från 7 till 12 år under fyra dagar prova på tio olika sporter utan kostnad i stadsdelen Kallebäck i Göteborg.

– För oss känns det väldigt bra att hjälpa till att samordna det här. Det är första gången vi arrangerar sportskola i Kallebäck och vi ser det som positivt att idrotten involveras när ett nytt bostadsområde växer fram, säger Magnus Pettersson.

Bland annat kommer barnen få testa basket, ridning, taekwondo och golf, lagom till starten av skolans hösttermin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.