Idag fattas beslut om att införa språktest av något slag för dem som vill arbeta inom äldreomsorgen i Göteborg. Foto: Pontus Lundahl/TT

Språktest införs för personal i äldreomsorgen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg blir första storstad i Sverige med språktest för personal i äldreomsorgen. Under tisdagen fattas beslut om saken som politikerna bråkat om i åratal. Kommunens egna tjänstemän har avrått från språktest i en utredning – trots att det redan finns lyckade exempel på kommuner som infört tester. Alliansen kör därmed över sina egna experter.

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om problemet med anställda inom äldreomsorgen som inte kunnat förstå eller göra sig förstådda på svenska tillräckligt bra.

I mars sa Socialdemokraternas Marina Johanssson att hon inte nöjde sig med tjänsteutlåtandet utan ansåg att det måste hända något nu, medan Kristdemokraternas Elisabet Lann försökte gjuta olja på vågorna och säga att de egentligen var överens.

Beslut tas idag

Vid nämndmötet i dag finns en klar majoritet för att ändå införa språktester, något som Dagens Nyheter var först att rapportera om.  Därmed blir Göteborg den första storstad som väljer den vägen.

I det kritiserade tjänsteutlåtandet kom förvaltningens tjänstemän fram till att de språktester som finns på marknaden i dag inte uppfyller dagens behov och att kostnaden därmed överstiger nyttan. Men tjänstemännen hade då bara tittat på traditionella språktest som används för att till exempel avgöra en persons kunskapsnivå i samband med språkutbildning.

Botkyrkamodellen

Vad man gjort i bland annat Botkyrka är istället att presentera den jobbsökande för scenarier som denne kan möta i verkligheten och då undersöka hur den sökande kommunicerar med den gamla och med sina kolleger, hur man larmar och senare avrapporterar skriftligt.

Även om det finns en bred majoritet för att Göteborg inför något liknande finns tre olika ja-förslag att ta ställning till, enligt Dagens Nyheter. Men skillnaderna mellan förslag är små. Socialdemokraterna och Demokraterna vill helst se en modell liknande Botkyrkas, medan Alliansen är mer vag om vilken konkret modell som ska användas.

Testerna är tänkta att införas så snart det går, vilket kan översättas med redan i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.