Så här undviker du att få med vägglöss hem från semestern. Foto: TT

Spridningen av vägglöss ökar drastiskt

Publicerad

De bor i din säng och väntar tills du sover. Sen suger de ditt blod. Antalet saneringar av vägglöss ökade med 37 procent i Västra götaland – på bara ett år.

– När allt fler får möjligheten att resa så får också fler med sig vägglös hem från semestern, i vårat baggage eller andra fasta föremål, säger Håkan Kjellberg som är skadedjursexpert på Anticimex.

En vägglus är stor som en äppelkärna och trivs bra i våra kläder och sängar, bland annat. I din säng kan till exempel allt mellan en till tusentals små löss göra sig hemmastadda.

”Ta professionell hjälp”

I Västra götaland har antalet saneringar av vägglöss mellan 2015 – 2016 ökat med hela 37 procent, enligt statistik från Anticimex. Totalt gjordes 2 034 saneringar förra året. I hela riket mellan samma period ökade saneringarna med 20 procent.

– Det gäller att vara uppmärksam på att vägglusen finns i Sverige idag och att så fort som möjligt ta professionell hjälp om man får problem, säger Håkan Kjellberg.

Spår av vägglöss vid golvlist

– De har inprogrammerat att de ska bli fler och sprider ut sig när de blir för många på ett ställe.

Skippa bekämpningsmedel – hundar stor nytta

Håkan Kjellberg säger att bekämpningsmedel du kan köpa i en vanlig butik är helt värdelösa – och kan även få motsatt effekt genom att lössen blir fler. En metod som blir allt vanligare dock är hundar.

– En vägglushund kan med 97 procent träffsäkerhet hitta de små krypen, de har en överlägsen förmåga att känna svaga dofter.

Vägglössen är inte direkt farliga för människor och är vad man vet inga smittbärare, men kan innebära klåda eller allergi-relaterade besvär.

– Under 30-talet fanns det mycket vägglöss i Sverige, sen fick man bukt med problemet, men nu sedan slutet på 90-talet så har det fortsatt att öka igen.

Så här undviker du vägglöss:

Visa

Tips för att undvika vägglöss på resan
– Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckstreck kan det var spillning från lössen. Be att få byta rum.
– Ställ resväskan högt och långt ifrån sängen.
– Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån eller garderoben.

Tips för att undvika vägglöss vid hemkomsten
– Tvätta kläderna i 60 grader om det är möjligt. Övrig packning kan läggas i plastpåsar i frysen i en vecka.
– Föremål kan även värmebehandlas i torktumlare i väl förslutna plastpåsar i 60 grader under minst en timme.
– Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Lägg dammsugarpåsen i en plastpåse och stoppa den i frysen under en vecka. Släng den därefter i soptunnan.

Om vägglushundar
Vägglushundar är tränade att markera när de hittar levande vägglöss och vägglusägg. Hundarna är extra effektiva när stora utrymmen, som till exempel hyresfastigheter, hotell och studentboenden behöver sökas igenom snabbt. De används antingen förebyggande när man misstänker att det finns vägglöss eller när man vill säkerställa att en vägglussanering varit framgångsrik. Hundarna väljs efter personlighet snarare än ras och har ofta en bakgrund inom jakt och spårning.

Källa: Anticimex

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer