Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jonathan Svensson, distriktsordförande SSU i Fyrbodal om att felaktigt bli uthängd som kriminell Foto: SVT

SSU-ordförande polisanmäler SD:s mediekanal Riks för förtal

Uppdaterad
Publicerad

SSU:s distriktsordförande i Fyrbodal, Jonathan Svensson, hängdes felaktigt ut som kriminell av Sverigedemokraternas mediekanal Riks. Nu har han lämnat en polisanmälan om förtal.

– De har blandat ihop mig med en annan person. Jag tycker det är ett helt förkastligt sätt att hantera sitt medieansvar, säger han.

Hör Jonathan Svensson om hur han påverkats och om den ursäkt han fått

Det var i ett klipp som publicerades häromdagen av mediakanalen Riks som distriktsordföranden för Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, i Fyrbodal pekades ut för att ha domar om misshandel och rattfylleri mot sig. Något som var helt fel och och som nu leder till att Jonathan Svensson från Vänersborg gör en polisanmälan.

– Det är en fråga om rättvisa och jag vill ha upprättelse. Det är odemokratiskt att ange folk som inte begått brott, säger han.

Välkomnar polisanmälan

Från centralt håll inom SSU välkomnar man en polisanmälan.

– Jag tycker det är förståeligt att det anmäls, det är ett typfall av förtal. Riks agerande är oacceptabelt och när de hänger ut en enskild, oskyldig, SSU:are kommer jag som ordförande alltid stå upp för den medlemmen, skriver SSU:s ordförande Lisa Nåbo till SVT.

Har framfört ursäkt

Dick Erixon är chefredaktör för webbtidningen Samtiden och ansvarig utgivare för Riks. Han bekräftar att de tog fel på person och att klippet plockades ned efter att de kontaktats av SSU.

Dick Erixon, ansvarig utgivare Riks

– Det är väldigt tråkigt det som skett, det blev fel. Vi tog ner inslaget så fort vi förstod att det inte var korrekt i alla delar, säger han.

Han menar också att det inte finns något uppsåt och att Riks nu ser över sina rutiner.

– Man får ha rutiner när det gäller namnpublicering, någon annan måste gå igenom det och kontrollera så att det är rätt. Vi har framfört vår ursäkt direkt till Svensson, säger Dick Erixon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer