Peter Hjörne, huvudägare i Stampen. Foto: SVT/Montage

Stampen ansöker om rekonstruktion

Uppdaterad
Publicerad

Mediekoncernen Stampen har allvarliga finansiella svårigheter och ansöker om rekonstruktion.

”Vi har idag bra verksamheter som utvecklas i rätt riktning. Men skulderna är fortfarande för höga och våra kassaflöden räcker inte till att hantera vår svaga balansräkning”, skriver koncernchef Martin Alsander i ett pressmeddelande.

Rekonstruktion är ett alternativ till konkurs för bolag som har finansiella problem, men som ändå bedöms ha en möjlighet att överleva på sikt.

Stampen

”Påverkar inte läsare”

Enligt pressmeddelandet omfattar ansökan hela medieverksamheten i Stampen Local Media, tryckeriverksamheten i V-TAB och distributionsverksamheten VTD, Modern Women Media samt moderbolaget Stampen AB. Man skriver att den dagliga verksamheten fortsätter under processen som beräknas pågå över sommaren och att läsare, prenumeranter, annonsörer och kunder påverkas inte av en rekonstruktion.

Stampen Media Group har sina rötter i Göteborgs-Posten där familjen Hjörne är huvudägare.

– Vi har konstaterat att vi inte kan hantera våra skulder framöver så som de förfaller. Därför ansöker vi om företagsrekonstruktion för att rädda jobben och verksamheterna, säger Stampens koncernchef Martin Alsander till TT.

Enligt honom är förhoppningarna goda om att kunna avklara rekonstruktionen inom tre månader.

TT: Vad har du sagt till oroliga medarbetare i dag?

– Jag har försökt vara tydlig med att medarbetare och verksamheter inte ska påverkas under den här processen. Vi har tillräcklig likviditet för att klara löner och löpande kostnader framåt. Men jag har också förberett medarbetarna på att det kommer att bli en stökig process, säger Martin Alsander till TT.

– I grund och botten är det här lönsamma verksamheter. Vi har i dag inga nya besparingsplaner som vi kommer genomföra under den här rekonstruktionen, säger Martin Alsander till TT.

”Unikt”

Enligt Jonas Ohlsson, medieforskare vid Göteborgs universitet, är det här ingen oväntad händelse.

– Vi har kunnat befara det här utifrån Stampens utveckling de senaste åren. Det är i den riktlinjen boksluten pekat, säger Jonas Ohlsson, medieforskare vid Göteborgs universitet.

Men situationen är ändå ”extrem”, påpekar han.

– Det närmaste det här vi kommer är när A-pressen gick i konkurs i början av 90-talet. Att ett svenskt privatägt tidningsföretag hamnar i den här situationen är unikt, säger han.

Vände förlust till vinst

Enligt tidigare rapporter vände Stampen under förra året förlust till vinst. För 2015 landade vinsten på 72 miljoner kronor efter finansiella poster, att jämföras med en förlust på över en halv miljard kronor året innan.

I slutet på december kom dock en dom, som har stor betydelse för det ekonomiska läget som Stampen är i nu. Konsekvensen av högsta domstolens dom var att Stampens tryckeribolag V-TAB tvingades betala tillbaka 380 miljoner kronor till sina kunder. Hälften av de pengarna betalades tillbaka till de egna tidningarna. Bakgrunden till tryckerimomsmålet är en ändning av momssatsen för tryckeribranschen.

En annan del som påverkat koncernens ekonomi är satsningen i inledningen av 2000-talet, där Stampenkoncernens dåvarande ledning med Tomas Brunegård och Peter Hjörne i spetsen köpte upp mängder av tidningar, och även andra företag, med lånade pengar.

Det är en rekonstruktion

Om ett bolag som har ekonomiska problem ändå bedöms ha en chans att överleva på sikt, kan man istället för att ansöka om konkurs välja att ansöka om rekonstruktion. Ansökan om rekonstruktion lämnas till en domstol. Om den beviljas utses en rekonstruktör som leder rekonstruktionen.

Det är vanligt att en rekonstruktion innebär en så kallad ackordsuppgörelse, där fordringsägarna går med på att avstå en del av sina fordringar.

Enligt statistik nyligen från kreditupplysningsföretaget Creditsafe så lyckades 48 procent av alla företagsrekonstruktioner under de senaste fem åren.

Bolaget kommer att ha en pressträff klockan 13.00. SVT sänder direkt.

I Stampens portfölj finns följande varumärken

Göteborgs-Posten, Hallandsposten, Hallands Nyheter, Falkenbergsposten, Varbergsposten, Bohusläningen, Strömstads Tidning, TTELA , Vänersborgaren, Södertäljeposten, Örebroarn, Djungeltrumman och Familjeliv.

Vid sidan av tidningsutgivning ingår bolagen OTW, Minnesota Communication, Wallstreet Media och Modern Women Media i affärsområdet.

Stampen äger även tryckerikoncernen V-TAB och det regionala distributionsbolaget VTD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stampen

Mer i ämnet