I Stampen Media ingår bland annat Göteborgs-Posten Foto: SVT

Stampentidningarna får nya ägare

Uppdaterad
Publicerad

Norska Polaris Media köper tillsammans med andra ägare Stampen Media, som bland annat äger de västsvenska tidningarna Göteborgs-Posten, TTELA, Hallands Nyheter, Hallandsposten och Bohusläningen.

Det är koncernen själv som meddelar nyheten i ett pressmeddelande. Polaris media är en norsk mediekoncern med 45 mediehus varav sex i Sverige. Tillsammans med svenska NWT Gruppen AB och VK-Media AB köper man nu 51 procent av bolaget för knappt 160 miljoner kronor.

– Genom detta samarbete kan vi göra ännu större satsningar på den lokala journalistiken i Västsverige och snabba på den digitala utvecklingen av medieverksamheten, säger Martin Alsander, styrelseordförande för Stampen Media i pressmeddelandet.

Det var förra året som Stampen delades upp i två koncerner, en tryckeridel och en mediedel, Stampen Media. Nu köper mediekonsortiet PNV Media, där Polaris Media är största ägare, alltså en majoritet av Stampen Medias aktier.

Ny ägarstruktur

I PNV Media ingår även NWT Gruppen som bland annat äger Nya Wermlands-Tidningen och VK-Media.

Den största ägaren av Polaris Media är i sin tur Schibsted som äger Svenska Dagbladet och Aftonbladet.

Enligt GP är det inte aktuellt med några rationaliseringar inom de västsvenska Stampen-tidningarna i nuläget. Däremot sägs att man i den nya koncernen kommer att ”samarbeta kring digitala plattformar och kring hur man vidgar distributionsaffären”.

Familjen Hjörne som tidigare varit största ägare blir nu så kallad ”största minoritetsägare” i Stampen Media.

Stampen har de senaste åren haft en skakig resa med en rekonstruktion som pågick under 2016 och 2017. Sedan dess säger man sig ha fått ordning på ekonomin och man satsar nu framåt bland annat genom en rad nyanställningar.

PNV Media (Polaris, NWT, VK) 51 procent

Familjen Hjörne 14,6 procent

Ernström Kapital 12,2 procent

Dan Sten Olsson 7,5 procent

Styviken Invest 6,4 procent

Familjen Hörling 4,0 procent

Övriga aktieägare 4,3 procent

Källa: GP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stampen

Mer i ämnet