Bolaget är ett av Västsveriges största bussbolag med fasta kontrakt i flera kommuner. Det chaufförerna främst har reagerat på är lönesystemet. De vi pratat med menar att bolaget satt i system att ge de anställda för låg lön.
Flera hade också åsikter om det så kallade två-chaufförssystemet: Om två chaufförer är med på en långresa får en av dem bara betalt när hen sitter bakom ratten, enligt chaufförerna. Simon Sandberg är bolagets marknadschef.
– Jag vill inte kommentera det i dagsläget, säger han.
Många menar att ni sätter i system att ge för lite betalt och så räknar ni med att inte alla kommer att driva frågan och på så vis så tjänar ni en del på det?
– Som sagt, återigen, jag vill inte kommentera någonting av detta, säger Simon Sandberg.
Kommunal har stämt bolaget
Även fackförbundet Kommunal har reagerat på lönesystemet och stämt bolaget i Arbetsdomstolen. Kommunal menar att 20 chaufförer har gått miste om ersättningar vid utlandskörningar. Under onsdagen ska ärendet upp i AD.
– Vi har under en längre period sett att de har fixat och trixat med både arbetstid och gett våra medlemmar för låg lån eller fel lön. Och det gäller framförallt beställningstrafik och långa körningar utomlands. Det är ju givetvis allvarligt när ett så här stort bolag systematiskt inte följer vårt kollektivavtal och många av våra medlemmar i praktiken jobbar gratis för bolaget. Det kan vi inte acceptera, säger Kommunals förhandlingschef Johan Ingelskog.
Vill ha tydligare avtal
Bergkvarabuss menar att avtalet som gäller utlandstrafik är otidsenligt och öppnar upp för olika tolkningar. De vill ha ett tydligare avtal för branschen för att möta en hårdnande konkurrens från utländska bussföretag.