Carl Sjögren är ny kyrkoherde i Mölndals pastorat. Hans val att inte viga samkönade par har väckt starka reaktioner. Foto: SVT/TT

Starka reaktioner när kyrkoherde i Mölndal vägrar viga samkönade par

Uppdaterad
Publicerad

Den nya kyrkoherden i Mölndals pastorat kommer inte att viga homosexuella par. Efter en intervju i Mölndals-Posten har många riktat skarp kritik mot kyrkoherden på sociala medier.

– En sån där gör att man allvarligt funderar på att gå ur kyrkan. Sorgligt och omodernt är det, lyder en av kommentarerna till artikeln.

I nuläget finns det 76 kommentarer, övervägande negativa, på länken till Mölndals-Postens artikel på Facebook. Carl Sjögren själv säger att han kan förstå reaktionerna. Grundfrågan handlar om ifall äktenskapet alltid ska vara en förening mellan en man och en kvinna, säger han.

– Jag menar att det är viktigt att det är så. Men jag är jätteglad att det finns många i mitt arbetslag som inte tycker som jag, säger han.

Delar tro men inte åsikter

Kyrkoherden förespråkar mångfald, och säger att det är viktigt att svenska kyrkan får vara en trosgemenskap, inte en åsiktsgemenskap. Valet att personligen inte viga homosexuella par är inte diskriminering, menar han.

– Min uppgift som kyrkoherde är att se till att alla par som vill leva tillsammans får en fantastiskt vigsel. Det kommer de få med hjälp av mina fantastiska medarbetare, säger han.

Inom Svenska kyrkan har präster vigselrrätt, men inte vigselskyldighet. Det innebär att de själva kan välja vilka par de vill viga. En prästs inställning till samkönade äktenskap får inte påverka om hen anställs eller inte, enligt Svenska Kyrkans regler.

Efterträder kyrkoherde med HBTQ-engagemang

Eva Forsell Aronsson är ordförande i Mölndals pastorats kyrkoråd. Hon menar att man följt kyrkans regler när Carl Sjögren anställdes.

– Det är såhär det är bestämt, av kyrkomötet som fungerar som kyrkans riksdag, att det ska finnas möjlighet att välja.

Carl Sjögrens företrädare Susanne Rappman var engagerad i HBTQ-frågor. Tillsättningen av den nya kyrkoherden ska inte ses som en förändrad riktning inom pastoratet, enligt Eva Forsell Aronsson.

– Detta är ett tecken på att vi inom kyrkan klarar att härbärgera alla typer av åsikter i den här typen av frågor. Att vi kan rymma många olika människor med många olika åsikter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mölndal

Mer i ämnet