Föreningen Mitt tak har styrelsemöte. Foto: SVT

Startade förening för bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Någon har bott i en bil, en annan på vandrarhem. Att vara ny i landet och leta bostad är svårt. Det menar svenskaeleverna på vuxenutbildningen i Mölnlycke i Härryda kommun som nu startat en förening för att hitta bostäder.

Britt Nedestam lär ut svenska på vuxenskolan i Härryda kommun. Hon brukar uppmana sina elever i svenska som andraspråk att gå med i en förening för att lättare komma in det svenska samhället.

Den har gången har eleverna startat en egen, föreningen Mitt tak.

– Vi kom på idén för att folk här inte har någonstans att bo, säger eleven Teresa Daniella Francesca Grimani.

”Hittar nästan ingenting”

Idag hyr hon ett rum för 3.300 kronor i månaden, berättar hon. Hon är på jakt efter något eget. Men att hitta något är svårt.

– Man hittar nästan ingenting. Och om man hittar något så är det för dyrt, säger hon.

En annan av eleverna haft det svårt med bostad är Safar Hasani. Något som gick ut över hans skolarbete.

– Jag kunde inte koncentrera mig på lektionerna. När jag var i skolan så somnade jag. Det var inte bra, säger han.

Vill nå villaägare

Senare i januari kommer föreningen hålla i informationsmöten. Förhoppningen är att inspirera villaägare till att bygga ett Attefallshus i trädgården eller dela av huset till lägenheter.

– Det är ett sätt att komma in det svenska samhället om man bor i ett hus där det bor andra svenskar, säger Britt Nedestam.

Safar Hasani drömmer om att bli elektriker i framtiden. Och att hitta ett eget boende. Nu han delar han en stuga med en kompis.

– Ett rum räcker för mig. Jag vill hitta ett rum där jag kan koncentrera mig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.