Närings- och innovationsminister Mikael Damberg(S). Foto: TT

Statligt bolag flyttar från Stockholm till Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen flyttar ett forskningsbolag från Stockholm till Göteborg. Det är första gången som ett statligt bolag flyttas ut från Stockholm under de senaste två regeringsperioderna.

Tanken är att stärka industrins konkurrenskraft. Som ett led i detta flyttar regeringen RISE, Research institute of Sweden AB, från Stockholm till Göteborg. RISE är statens ägarbolag för delägande i svenska industriforskningsinstitut. Man kan se bolaget som en paraplyorganisation för industriforskning inriktad på innovation.

– Göteborgs industri är dragloket för svensk industri. Därför anser regeringen det lämpligt att flytta RISE till Västsverige och Göteborg, säger Ann Wolgers, pressekreterare hos Närings- och innovationsministern Mikael Damberg (S).

I januari i år presenterade regeringen Smart industri – en nyindustrialiseringsstrategi. I satsningen identifierar regeringen främst fyra områden som de ser som framtidens största utmaningar: Digitalisering, hållbarhet, kompetens och innovationskraft. Man använder ord som den fjärde industriella revolutionen för att påpeka vikten av denna satsning. Och den revolutionära kraften när det gäller innovation anser man tydligen främst utgår från Västsverige och Göteborg.

– Den största delen av den här forskningen pågår redan nu i Västsverige. Därför är vi glada för detta beslut att flytta RISE:s huvudkontor till Göteborg, säger Ann Wolgers, pressekreterare hos Närings- och innovationsministern Mikael Damberg (S).

Information kring antal anställda, eventuella nyanställningar och om hur och när flytten skall ske väntas presenteras på en presskonferens under onsdagen.

– Detta är historiskt. Det är första gången som regeringen flyttar ut ett statligt bolag, åtminstone under de senaste två regeringsperioderna, säger Ann Wolgers.

Det yttersta syftet med verksamheten är att bidra till tillväxt och stärkt konkurrenskraft för Sverige genom att främja industrirelevant forskning, utveckling och innovation, samt resultatens spridning och implementering i näringsliv och samhälle. 

RISE Research Institutes of Sweden är ett gemensamt paraplyvarumärke för Sveriges industriforskningsinstitut. RISE AB är statens bolag för ägande i instituten och har uppdraget att samla och förnya den svenska institutsstrukturen och stärka forskningsinstitutens roll i innovationssystemet. Ägarbolaget samarbetar nära med institutens industriägare. RISE AB ska också öka de svenska institutens synlighet på den globala kunskapsmarknaden.

Källa: RISE:s hemsida

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer