Det planeras bland annat ett joggingstråk i aktivitetsområdet i Kviberg. Foto: TT

Statligt stöd för tryggare närmiljö i Kviberg

Publicerad

Ett nytt bostadsområde i Kviberg får över en halv miljon i statligt stöd för att skapa ett område med aktiviteter. Satsningen är tänkt att skapa ökad trygghet och jämställdhet.

Vid nybygget för Kvibergs ängar i Göteborg planeras ett aktivitetsområde som spänner över fyra kvarter och som nu beviljats 600 000 i ekonomiskt stöd från Boverket.

Det är tre olika byggföretag ihop med Göteborgs stad som gemensamt gått samman i projektet med Kvibergsrundan.

Även en boulebana

Det planeras bli ett större aktivitetsområde i Kvibergs ängar i närheten av Säveån. Det ska exempelvis bli en joggingslinga, en hundrastgård, grillplats, lekplats och boulebana.

Och för detta har man fått stöd från Boverket på 600 000 vilket motsvarar Kvibergsrundans halva budget. Ett stöd som är tänkt att öka tryggheten och främja jämställdheten i utsatta områden.

– Vi gör det här tillsammans, och alla aktörer bidrar med en egen del själva, men tack vare det statliga stödet så tror vi det kommer blir extra bra, säger Christina Ingelsten vid Skanska Nya Hem Göteborg.

Polis och Göteborgs stad delaktiga

I samråd med representanter från polis och kommun har aktörerna Skanska, JM och Peab redan innan byggstart funderat kring hur man bäst skapar trygghet i ett område. Istället för att sätta upp stängsel och staket i efterhand om det upplevs otrygghet så vill man istället jobba förebyggande.

– Det handlar om att främja rörelse av människor vilket i sig skapar trygghet, säger Christina Ingelsten.

Inte bara för de boende

I området runt Kviberg har det byggts nya bostadsrätter i flera år. Det som tidigare var fotbollsplaner har blivit lägenheter med tillhörande gårdar och ytor men tanken med aktivitetsslingan är att den ska vara öppen för alla, och inte bara för de som bor i de nybyggda lägenheterna. Det ska också bli lättare att promenera längs Säveån.

– Vi tror på att gemenskap mellan människor och en ökad aktivitet i området skapar en tryggare plats för alla, säger Christina Ingelsten.

I början på 2019 kommer byggandet med aktivitetsområdet påbörjas och det beräknas kosta drygt 1,2 miljoner kronor totalt sett.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.