Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Statsgeologen om raset på E6 vid Stenungsund: ”Både imponerande och skrämmande”

Uppdaterad
Publicerad

Exakt vad som utlöst det stora raset vid E6:an i Stenungsund är ännu oklart. Nu är geologer på plats för att utreda händelsen.

– Det är ett väldigt stort område. Det är både imponerande och skrämmande hur mycket massor som har rört sig, säger Christian Öhrling, statsgeolog vid SGU.

Enligt statsgeologen är det för tidigt att dra slutsatser om vad som utlöste skredet.

– Exakt vad det beror på är bara spekulation. Men det är lite otäckt med tanke på byggnaderna i området, bensinmack och parkeringsplats för lastbilar, säger Christian Öhrling.

Byggarbete nära rasplatsen

Vid rasplasten är det en lätt sluttning med mycket lera och berg högre upp, berättar han. Uppemot berget pågår ett byggarbete.

– Man har ju byggt mycket och det har funkat hittills. Men när stora schaktmassor förflyttas på lerorna, och med de här regnmängderna, så finns det alltid risk, säger han.

Mycket känsliga leror

Han säger också att det i Sverige finns mycket känsliga leror.

Hur kan det här ske?

– När vattennivåerna förändras kan det ske saker och framför allt av en utlösande faktor som belastningsförändringar och skakningar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.