Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Lysell från Higab hoppas att Venus Capua ska återkomma till sin historiska plats Foto: Göteborgs Stadsmuseums Arkiv/SVT

Försvunnen staty sågs senast för över 100 år sedan – nu efterlyser kommunalt bolag i Göteborg den

Uppdaterad
Publicerad

Ett kommunalt bolag i Göteborg söker gudinnan Venus. Statyn stod framför både Sahlgrenska huset och i Lorensbergsparken i början av 1900-talet men försvann spårlöst vid ett ombyggnadsarbete. I jakten på konstverket vänder sig nu bolaget till allmänheten.

– Vi har redan fått ett hett tips från Halmstad, säger Martin Lysell på Higab.

Sista spåret av försvunna statyn finns i journalfilmen från 1916. Här ser man hur Venus Capua lyfts ner från sin piedestal i gamla Lorensbergsparken. Efter det har ingen sett konstverket i Göteborg.

Ska tillbaka till sin historiska plats

På 1800-talet stod statyn på Sahlgrenska husets innergård. Nu ska byggnaden rustas upp och ambitionen är att Venus ska tillbaka hit efter mer än 100 års frånvaro.

– Vi tänker även att försöka återskapa flera delar av huset och därför letar vi efter statyn som en gång i tiden stod på den här innegården, säger Martin Lysell på Higab.

Letade efter spår i familjearkiv

Sökandet ledde till Thomas Petersen vars farfar Sophus arrenderade Lorensbergsparken. Thomas har koll på familjearkiv och är konstintresserad. Han vet att vid ombyggnadsarbetet flyttades två andra statyer till Trädgårdsföreningen där de står än i dag. Men inte Venus Capua.

– Jag fick frågan om jag visste vart statyn har tagit vägen och det vet jag faktiskt inte. Det uppkom en fråga från personen om den möjligtvis hade placerats på min farfars ö Lilla Varholmen men där har den aldrig funnits, jag har en bra minnesbild så det kan jag säga direkt, berättar Thomas Petersen.

Har fått några tips

Första tipset efter efterlysningen kom från Särö, men det ledde till fel staty. Nu håller bolaget på att undersöka en annan ledtråd.

– Vi har fått ett hett tips från Halmstad, där det är en man som säger att jag har sett den här statyn i en trädgård någonstans i staden. Vi håller på att undersöka det just nu och vi hoppas på att det kan stämma, det här spåret, säger Martin Lysell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.